Home > Nieuws > Nieuws > Buitenschoolse opvang weer open

Buitenschoolse opvang weer open.

13 april 2021 Nieuws
jeugdsteunpunten

Vanaf aanstaande maandag 19 april gaat de buitenschoolse opvang (BSO) weer open. Er gelden dezelfde regels als op scholen. Dat betekent onder meer dat een hele klas of groep in quarantaine gaat bij een besmetting. Demissionair premier Rutte en minister De Jonge maakten het bekend tijdens de persconferentie.

“We kunnen de cijfers niet weggummen. Mensen in de zorg lopen op hun tandvlees. In de gezinnen loopt de spanning toe. Het punt is: we hebben allemaal onze eigen coronawerkelijkheid. En het wordt lastig om die met elkaar te verenigen. Gelukkig is de werkelijkheid positief, namelijk dat het einde in zicht is. Dat de samenleving weer open kan. Met kleine stappen in het begin en grotere als steeds meer mensen zijn gevaccineerd,” aldus demissionair premier Rutte dinsdagavond.

BSO

De afgelopen tijd was de BSO alleen open voor kinderen met een moeilijke thuissituatie of ouders met een cruciaal beroep. Basisscholen en kinderopvang waren al wel eerder open gegaan.

Regels

Er gelden onder meer de volgende regels:

 • Alleen personeelsleden onderling en personeelsleden en ouders houden onderling anderhalve meter afstand. Voor kinderen is dat niet nodig.
 • Kinderen die in nauw contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus gaan thuis in quarantaine. Dit geldt ook voor kinderen van ouders in cruciale beroepen. De quarantaine duurt 10 dagen. Dat is gerekend vanaf het moment dat zij voor het laatst een tijd dicht in de buurt zijn geweest van degene met corona. Kinderen kunnen zich na 5 dagen laten testen. Dit is vrijwillig. Als de test negatief is mogen ze uit quarantaine en weer naar school. Kinderen die zich niet laten testen mogen na 10 dagen uit quarantaine als zijn geen klachten hebben.
 • Kinderen van 0-4 jaar mogen met verkoudheidsklachten (loopneus, neusverkoudheid, niezen en/of keelpijn) of bekende hooikoortsklachten naar de kinderopvang, behalve:
  • als het kind andere coronaklachten heeft zoals: koorts, benauwdheid, hoesten, of plotseling verlies van reuk en/of smaak;
  • in het geval zij een huisgenoot zijn van een patiënt met een positieve coronatest;
  • als er iemand in het huishouden van het kind is die naast coronaklachten ook koorts en/of benauwdheid heeft;
 • Voor kinderen van 4-12 jaar geldt dat zij bij coronaklachten getest kunnen worden, dus ook bij verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn). Dit hoeft niet als ze af en toe hoesten of bekende chronische luchtwegklachten, astma of hooikoorts hebben zonder koorts en benauwdheid.
 • Om te bepalen of een (verkouden) kind naar de kinderopvang/school mag, heeft oudervereniging BOinK een beslisboom gemaakt.
 • Er worden aanvullende maatregelen getroffen om het mixen tussen verschillende kinderen en medewerkers in de BSO zoveel mogelijk te beperken.
 • Maximaal één ouder haalt of brengt. De breng- en haalmomenten zijn zo georganiseerd dat er anderhalve meter afstand gehouden kan worden tussen volwassenen.

Reactie

In een reactie aan RTV Utrecht zegt Lobke Vlaming, directeur van Ouders & Onderwijs dat ze blij is met de openstelling van de BSO.  “Ouders zaten toch nog vaak in de knel. De BSO leek namelijk met het open van de scholen en kinderopvang wel vergeten omdat het grootste leed opgelost was. Maar voor veel ouders is het nog steeds lastig om hele werkdagen te draaien”, legt ze uit. Wel heeft Ouders & Onderwijs nog een paar vragen. “Wat gaat er straks gebeuren als er toch een kind corona heeft? Er zitten veel kinderen van verschillende klassen op de BSO, moet dan iedereen in quarantaine? Op zulke vragen hebben we nog geen antwoord.” Lees het volledige artikel van RTV Utrecht.

Meer informatie

De antwoorden op veelgestelde vragen over corona staan in onze FAQ. Deze is weer helemaal bijgewerkt. Heeft u nog vragen? Bel op werkdagen met naar ons adviespunt op 088-6050101

Gerelateerde onderwerpen

Kinderen met verkoudheidsklachten blijven thuis

Leerlingen in de basisschoolleeftijd blijven bij verkoudheidsklachten thuis en laten zich testen. Ook als dat lichte klachten zijn zoals niezen of een snotneus.

Lees meer

Hoe zit het met het testbeleid op school?

De basisscholen gaan vanaf maandag weer open, maar er is nog veel onduidelijk over de voorwaarden. Wat we zeker weten is dat ouders niet verplicht worden om hun kinderen te laten testen.

Lees meer

Basisschoolleerlingen maandag weer naar school

Leerlingen van de basisschool en kinderen van de opvang mogen maandag weer beginnen. Dat maakte het kabinet dinsdag bekend.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.