Home > Nieuws > Nieuws > Kinderen met verkoudheidsklachten blijven thuis

Kinderen met verkoudheidsklachten blijven thuis.

6 februari 2021 Nieuws
maatregelen onderwijs

Leerlingen in de basisschoolleeftijd blijven bij verkoudheidsklachten thuis. Ook als dat lichte klachten zijn zoals niezen of een snotneus. Ze mogen weer naar school als de klachten verdwenen zijn of als er een negatieve testuitslag is. Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het zogeheten snottebellenbeleid aangepast ten opzichte van de eerdere situatie vanwege de opmars van de Britse variant van het coronavirus.

Voor basisschoolleerlingen van 4 tot 12 jaar geldt dat zij met alle klachten passend bij COVID-19 thuisblijven en zich kunnen laten testen. Dit geldt dus ook bij verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn). Dit hoeft niet als ze af en toe hoesten of bekende chronische luchtwegklachten, astma of hooikoorts hebben zonder dat ze last hebben van koorts en benauwdheid.

Kinderen die zich laten testen

Als de kinderen tussen de 4 en 12 jaar zijn getest, dan blijven ze thuis in afwachting van hun testuitslag. Als die negatief is, mogen ze weer naar school. Mochten de kinderen bij iemand in huis wonen die besmet is of die naast milde coronaklachten ook koorts heeft en/of benauwd is, dan blijven ze thuis.

Kinderen die zich niet laten testen

Kinderen met klachten die niet zijn getest, mogen weer naar de kinderopvang of school als ze 24 uur volledig klachtenvrij zijn. Ook als een kind met milde klachten zeven dagen na de eerste ziektedag nog steeds dezelfde klachten heeft, mag het weer naar school.

Categorie 0 tot 4 jaar

Voor kinderen van 0 tot 4 jaar blijft de uitzondering bestaan dat zij met verkoudheidsklachten niet thuis hoeven te blijven. Zij mogen met verkoudheidsklachten wel naar de dagopvang en gastouderopvang.

Meer informatie

De antwoorden op veelgestelde vragen over corona staan in onze FAQ. Deze is weer helemaal bijgewerkt. Heeft u nog vragen? Bel op werkdagen met naar ons adviespunt op 088-6050101

Gerelateerde onderwerpen

Basisscholen open, hoe zit het met de leerplicht?

Een leerplichtambtenaar kan betrokken zijn en een rol spelen in het gesprek tussen school en ouders maar er wordt niet handhavend opgetreden.

Lees meer

Hoe zit het met het testbeleid op school?

De basisscholen gaan vanaf maandag weer open, maar er is nog veel onduidelijk over de voorwaarden. Wat we zeker weten is dat ouders niet verplicht worden om hun kinderen te laten testen.

Lees meer

Basisschoolleerlingen maandag weer naar school

Leerlingen van de basisschool en kinderen van de opvang mogen maandag weer beginnen. Dat maakte het kabinet dinsdag bekend.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.