Home > Nieuws > Nieuws > Dennis Wiersma (VVD) en Robbert Dijkgraaf (D66) beoogde nieuwe onderwijsministers

Dennis Wiersma (VVD) en Robbert Dijkgraaf (D66) beoogde nieuwe onderwijsministers.

3 januari 2022 Nieuws

De nieuwe leden van het kabinet Rutte IV zijn bekendgemaakt. Dennis Wiersma van de VVD wordt de nieuwe Minister voor Primair- en Voortgezet onderwijs. Robbert Dijkgraaf wordt de nieuwe Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap namens D66 en heeft daarmee ook het mbo als portefeuille. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst op 2 januari bekendgemaakt. Ouders & Onderwijs feliciteert de nieuwe bewindspersonen. Wij kijken uit naar een goede samenwerking!

Minister voor Primair- en Voortgezet onderwijs

Dennis Wiersma (35) wordt de opvolger van Arie Slob op de dossiers basis- en voortgezet onderwijs. Op dit moment is hij nog staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, hiervoor was hij lid van de VVD-fractie in de Tweede Kamer. In de Tweede Kamer was hij woordvoerder voor onder andere hoger onderwijs. Wiersma was eerder bestuurslid van de studentenvakbond LSVb en is een zogeheten ‘stapelaar’, wat betekent dat hij begonnen is op het vmbo en diploma’s heeft gestapeld tot de universiteit. Er staan veel plannen voor het basis- en voortgezet onderwijs in het coalitieakkoord (daar schreven we eerder dit bericht over). Zo komt er een meldpunt sociale veiligheid voor ouders en wil de nieuwe coalitie streven naar inclusief onderwijs. Wiersma mag de komende jaren aan de slag met die plannen. Behalve dat is Wiersma zelf ook vader. Hij heeft twee kinderen.

Dennis Wiersma (beeld: Rijksoverheid.nl/Martijn Beekman)

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Robbert Dijkgraaf (61) is op dit moment nog hoogleraar Wiskundige natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton (VS). Hij wordt de opvolger van Ingrid van Engelshoven en daarmee onder meer verantwoordelijk voor het mbo. Dijkgraaf was eerder president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en is vooral bekend door optredens in het voormalige televisieprogramma DWDD. Voor het mbo staat in het coalitieakkoord onder andere het plan om stagediscriminatie aan te pakken en doorstroom te stimuleren. Ouders & Onderwijs zal de nieuwe minister om meer aandacht vragen voor het mbo, aangezien Ouders & Onderwijs zich sinds kort ook bezighoudt met het mbo. Robbert Dijkgraaf is zelf vader van drie kinderen.

Robbert Dijkgraaf (beeld: Gabi Porter)

Coalitieakkoord

15 december presenteerden de VVD, D66, het CDA en de ChristenUnie hun coalitieakkoord. Deze week komen de beoogde ministers en staatssecretarissen op bezoek bij formateur Rutte. Op 10 januari zal het nieuwe kabinet worden beëdigd door de koning. Deze ministers moeten de nieuwe onderwijsplannen van de coalitie gaan uitvoeren. Over die plannen schreven we eerder dit nieuwsbericht.

Gerelateerde onderwerpen

Ouders zijn vaak een grotere macht dan ze denken

Ouders & Onderwijs is er vanaf nu ook voor ouders met kinderen in het mbo. Hoogste tijd voor een kennismakingsgesprek met onze nieuwe mbo-adviseur: Patrick Woudstra.

Lees meer

Minister Arie Slob zwaait af

Met de komst van een nieuw kabinet zwaait Arie Slob af als minister van Onderwijs. Vandaag maakte hij bekend dat hij niet terug zal keren als bewindspersoon. We kijken ondanks een onstuimige periode voor het onderwijs terug op een prettige samenwerking.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.