Home > Nieuws > Nieuws > Geen reden tot paniek om coronavirus

Geen reden tot paniek om coronavirus.

10 maart 2020 Nieuws coronavirus

Er komen steeds meer coronapatiënten bij in Nederland. De vraag of er ook maatregelen in Nederland nodig zijn, leeft natuurlijk ook op scholen. Wat is de laatste stand van zaken?

Het RIVM geeft aan dat kinderen die niet ziek zijn gewoon naar school kunnen. Onderwijsinstellingen zijn verplicht onderwijs te verzorgen. Als een school/onderwijsinstelling niet is gesloten, geldt de Leerplichtwet. Er wordt aangeraden om uw kind ziek te melden bij verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius. Ook na contact met een coranapatiënt, of na bezoek aan een gebied waar het coronavirus heerst, wordt verzocht thuis te blijven.

Noord-Brabant

Voor inwoners van de provincie Noord-Brabant gelden specifieke adviezen. Bij klachten van verkoudheid, hoesten of koorts, wordt ze gevraagd sociale contacten te beperken. Dat betekent: niet naar school, werk of plekken waar veel mensen bij elkaar zijn. Als klachten erger worden, is het advies contact met de huisarts op te nemen.

Hygiëne

Hygiënemaatregelen zijn voor iedereen van groot belang om verspreiding tegen te gaan. Zo kun je het beste je handen regelmatig wassen, bij hoesten de binnenkant van je elleboog gebruiken en je neus snuiten in papieren zakdoekjes. Verder wordt mensen afgeraden om elkaar de hand te schudden.

Onderzoek

Uit onderzoek van de Algemene Vereniging van Schoolleiders blijkt dat op een kwart van de scholen leerlingen thuisblijven vanwege het virus. De protocollen van het RIVM en de GGD worden op 99 procent van de scholen opgevolgd. Een meerderheid van de scholen (83 procent) heeft maatregelen genomen tegen het Corona-virus, vooral door meer handen wassen (91 procent) en voorlichting naar ouders (87 procent). De helft van de scholen is gestopt met handen schudden en geeft ook voorlichting aan leerlingen, bijvoorbeeld over hoesten en niezen. AVS peilde over het virus onder 1.100 schoolleiders.

Meer informatie

De GGD en het RIVM houden de ontwikkelingen rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten. Meer informatie kunt u lezen op de website van de GGD. Het RIVM stelde een overzicht samen met antwoorden op veel gestelde vragen. Op de website van de Rijksoverheid vindt u ook meer informatie.

Gerelateerde onderwerpen

Ziekte en school

Kinderen die ziek zijn kunnen in de meeste gevallen gewoon onderwijs blijven volgen.

Lees meer

School als gezondere omgeving

Nederland moet gezonder worden. Daarom zijn in een Nationaal Preventieakkoord afspraken gemaakt over de aanpak van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Ook op scholen is er nog veel te winnen op het gebied van gezondheid. Directeur Lobke Vlaming tekende het akkoord namens Ouders & Onderwijs.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.