Home > Nieuws > Nieuws > Gezonde Basisschool van de Toekomst écht gezonder

Gezonde Basisschool van de Toekomst écht gezonder.

21 januari 2019 Nieuws gezond ondersteuning onderzoek Universiteit van Maastricht

In regio Parkstad Zuid-Limburg werken vier scholen met het concept 'De Gezonde Basisschool van de Toekomst'. Onderzoek van de Universiteit van Maastricht laat zien dat kinderen op deze scholen gezonder eten en meer bewegen.

Gezonde Basischool van de Toekomst

Twee van de vier deelnemende scholen hebben een langere lesdag met veel aandacht voor sport en beweging. De andere twee deelnemende scholen hebben daar bovenop ook extra aandacht voor gezonde voeding. De gedachte achter ‘Gezonde basisschool van de Toekomst’ is dat leerlingen die beter in hun vel zitten, ook beter presteren. Onderzoekers van de universiteit Maastricht volgen de scholen, leerlingen en hun ouders daarom vier jaar.

Positieve effecten van de aanpak

Inmiddels is het project ruim twee jaar bezig en zijn de eerste resultaten bekend. Op alle vier de scholen zijn positieve resultaten te zien. Op alle vier de deelnemende scholen:

  • Hebben kinderen een gezonder gewicht
  • Bewegen kinderen meer en zitten zij minder
  • Zijn er minder conflicten

De combinatie van meer bewegen en gezonde voeding heeft het meeste effect. Daar gelden bovenstaande voordelen. Op de twee scholen waar ook extra aandacht is voor gezonde voeding:

  • Is het voedingsgedrag gezonder
  • Drinken kinderen veel meer water

Alle resultaten zijn overzichtelijk in een infographic opgenomen.

Het onderzoek

Voor een goede vergelijking doen er vier controlescholen mee aan het onderzoek. Op die scholen worden geen veranderingen in de indeling van de schooldag, beweegritme of voeding doorgevoerd. Zo kunnen de onderzoekers na vier jaar zien wat de effecten zijn van het volledige pakket, alleen het beweegpakket en helemaal geen veranderingen.Ook de sociaal-economische situatie van ouders wordt meegenomen in het onderzoek.

Gerelateerde onderwerpen

Nieuws

Tips voor ondersteuning chronisch zieke leerlingen

Is het mogelijk om tijdsverlenging te krijgen bij schoolexamens? Wanneer heb je recht op hulpmiddelen? En is een diagnose noodzakelijk voor ondersteuning? Op leerlingen met een chronische ziekte, ouders en onderwijspersoneel komen veel vragen af. Stichting Zorgeloos naar School stelde een doe-het-samen-gids samen met antwoorden voor alle betrokkenen.

Lees meer
Nieuws

Onderzoek: 84% van de ouders maakt zich zorgen over afnemende onderwijskwaliteit

Veel ouders maken zich zorgen over de kwaliteit van het onderwijs aan hun kinderen. In het basisonderwijs maakt zelf meer dan 50% van de ouders zich ernstige zorgen hierover. Dit blijkt uit onderzoek van Ouders & Onderwijs onder de leden van het Landelijk Ouderpanel.

Lees meer
Nieuws

Ouders over huiswerkbegeleiding

Ouders begeleiden op verschillende manieren hun kind thuis met schoolwerk. De meeste ouders begeleiden zelf hun kind en vinden huiswerkbegeleiding een gedeelde verantwoordelijkheid van ouders en school. Toch is er ook een behoorlijke groep die professionele huiswerkbegeleiding inschakelt. Daarnaast zijn ouders lang niet altijd tevreden over de mate waarin de school hun kind begeleidt. Dat blijkt uit een onderzoek onder ouders in het Landelijk Ouderpanel.

Lees meer
Nieuws

Jeugdarts grotendeels bekend bij ouders

Eind vorig jaar deden we een kort onderzoek naar de bekendheid met het werk van de jeugdarts. Dit onderzoek werd opgezet in samenwerking met de GGD-Twente, waarmee we werken aan een betere inzet van de jeugdarts bij kinderen op school. Met name bij schoolverzuim, terugkeer na ziekte en aan school gerelateerde problemen kan de jeugdarts een belangrijke, onafhankelijke en ondersteunende rol spelen.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.