Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Nieuws > Tips voor ondersteuning chronisch zieke leerlingen

Tips voor ondersteuning chronisch zieke leerlingen.

3 december 2019 Nieuws

Is het mogelijk om tijdsverlenging te krijgen bij schoolexamens? Wanneer heb je recht op hulpmiddelen? En is een diagnose noodzakelijk voor ondersteuning? Op leerlingen met een chronische ziekte, ouders en onderwijspersoneel komen veel vragen af. Stichting Zorgeloos naar School stelde een doe-het-samen-gids samen met antwoorden voor alle betrokkenen.

Samenwerking

In de te downloaden gids van Stichting Zorgeloos naar School staan concrete tips om de ondersteuning op school zo goed mogelijk te organiseren. De gids is geschikt voor leerlingen met verschillende lichamelijke aandoeningen en werd samengesteld in samenwerking met leerlingen, ouders, scholen en onderwijsprofessionals.

Regulier onderwijs

Uitgangspunt is dat deze leerlingen prima regulier onderwijs moeten kunnen volgen. Met kleine aanpassingen in de klas wordt dat voor alle betrokkenen makkelijker. Een leerlingenpas geeft bijvoorbeeld in één oogopslag duidelijkheid over de ondersteuning die voor de leerling van toepassing is.

Diabetes

Gemiddeld zitten er in elke reguliere klas drie leerlingen met een chronische aandoening. Veel voorkomend bij kinderen en jongeren zijn bijvoorbeeld chronische hoofdpijn, astma of maag-darmproblemen. De Stichting Zorgeloos naar School is de opvolger van de Stichting Zorgeloos met Diabetes naar School. Het succes van de ondersteuning van leerlingen met diabetes leidde tot dit bredere initiatief.

Gerelateerde onderwerpen

Nieuws

Ouders en leerlingen steunen lerarenstaking

Het hele basis- en voorgezet onderwijs gaat staken op woensdag 6 november. De vakbonden en sectorraden trekken samen op voor extra geld voor het onderwijs om het lerarentekort te bestrijden. Ook Ouders & Onderwijs en het LAKS blijven het onderwijspersoneel steunen, net zoals in eerdere acties. Het leraren- en schoolleiderstekort is zo groot, dat er dagelijks in het hele land klassen naar huis worden gestuurd. Uit de recent gepresenteerde Miljoenennota bleek dat er geen extra geld wordt vrijgemaakt. Leraar, leerling en ouder, schouder aan schouder!

Lees meer
Nieuws

Gezonde Basisschool van de Toekomst écht gezonder

In regio Parkstad Zuid-Limburg werken vier scholen met het concept 'De Gezonde Basisschool van de Toekomst'. Onderzoek van de Universiteit van Maastricht laat zien dat kinderen op deze scholen gezonder eten en meer bewegen.

Lees meer
Nieuws

Betere communicatie over ondersteuning dyslexie nodig

Er is gelukkig al veel bekend over dyslexie en wat leerlingen aan ondersteuning op school kan helpen. Echter is niet altijd bij ouders bekend wat ze van school kunnen verwachten. Ook de route naar een goede diagnose en daarna naar goede ondersteuning is voor veel ouders onduidelijk. Dit blijkt uit de signalen die wij van ouders binnenkrijgen. Lees ook wat u zelf kunt doen.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld u aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.