Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Naar de middelbare school > Middelbare school kiezen

Middelbare school kiezen.

Een middelbare school kiezen is heel persoonlijk en voor veel leerlingen en ouders een grote stap. Waar let je allemaal op bij het kiezen van een middelbare school? Om hierbij te helpen, hebben we vier belangrijke stappen op een rij gezet.

1. Welke onderwijstypen en niveaus zijn er?

Iedereen is vrij om een middelbare school te kiezen. Wel moet je hierbij rekening houden met het schooladvies van je kind en de toelatingseisen van de school waaruit je kunt kiezen. Er zijn verschillende onderwijstypen:

  • Praktijkonderwijs bereidt leerlingen voor op de arbeidsmarkt en is voor leerlingen die naar verwachting geen vmbo-diploma kunnen halen;
  • Vmbo kent verschillende leerwegen (basis, kader, gemengd en theoretisch), die voorbereiden op een vervolgopleiding op het MBO;
  • Havo bereidt leerlingen voor op een vervolgopleiding op het HBO;
  • Vwo bereidt leerlingen voor op een vervolgopleiding op de Universiteit.

2. In gesprek met je kind

Het is goed om te bespreken wat voor jou en je kind belangrijk is op een school. Ouders en kinderen kijken niet altijd naar dezelfde dingen bij het kiezen van een middelbare school. Maak een lijstje met vragen en probeer daar samen tijdens de open dagen antwoord op te krijgen.

Om een geschikte school te kiezen, kijk je naar scholen die passen bij het (te verwachten of voorlopig) schooladvies. Daarnaast kun je kijken welke onderwijsmethode bij je kind past.

Ook zijn er scholen die aanbod hebben voor speciale belangstellingen van je kind. Denk bijvoorbeeld aan tweetalig onderwijs, een sportieve school ​of een cultuurschool.

3. Bezoek scholen en open dagen

Om een school beter te leren kennen, kun je met je kind middelbare scholen bezoeken. Dat kan tijdens informatieavonden en speciale open dagen.

Via de opendagenplanner zie je wanneer deze gepland staan. Bedenk samen met je kind welke open dagen van middelbare scholen jullie willen bezoeken.

4. Verzamel informatie

Wil je meer weten over middelbare scholen? We hebben een aantal handige opties op een rijtje gezet om samen met je kind te bekijken.

Scholen op de kaart: Op deze website staat overzichtelijke informatie over middelbare scholen. Je ziet hier bijvoorbeeld hoeveel kinderen er op een school zitten en welk cijfer zij zelf geven aan de school.

De VO Gids: Hierin vind je veel algemene informatie over het voortgezet onderwijs, bijvoorbeeld over alle schooltypes en de verschillen daartussen. Er staat ook in wat je nog aan extra’s kunt kiezen en waar je dan op moet letten. Daarnaast staan veel scholen in de regio hier vermeld; ook wanneer hun open dagen zijn.

Onderwijsschema: Hier vind je een handig schema waarin precies staat uitgelegd hoe het onderwijsstelsel werkt. Tip: print het schema uit en neem het mee naar open dagen.

 

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Belangrijke stappen voor de brugklas

Belangrijke momenten in de overstap van groep 8 naar de brugklas.

Lees meer
Dossier

Schooladvies in groep 8

School geeft advies over het onderwijs dat bij je kind past. Lees meer over dit advies.

Lees meer
Dossier

Veelgestelde vragen

De antwoorden op veelgestelde vragen over de overgang naar de middelbare school.

Lees meer
Dossier

Niet eens met het schooladvies

Niet eens met het schooladvies? Dit kun je doen.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.