Home > Nieuws > Nieuws > Leerplicht bij quarantaine: moet u ervoor vrezen?

Leerplicht bij quarantaine: moet u ervoor vrezen?.

3 augustus 2020 Nieuws
leerplicht bij quarantaine

U krijgt niet te maken met de leerplicht bij quarantaine na de vakantie. Dit geldt voor scholieren die ouder zijn dan 12 jaar die door thuisquarantaine niet naar school kunnen. Het doen van een verzuimmelding bij de Leerplichtambtenaar is dus niet aan de orde. Dit moet voorkomen dat leerlingen naar school gaan terwijl ze eigenlijk in thuisquarantaine moeten blijven. Dit maakte het kabinet vrijdag bekend.

Gezinnen die terugkomen uit gebieden met een oranje reisadvies moeten 14 dagen in thuisquarantaine gaan. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar mogen wel naar school of de kinderopvang. Ook mogen zij aan sportactiviteiten deelnemen. Tenzij zij gezondheidsklachten hebben. Ouders en verzorgers mogen tijdens de quarantaineperiode niet op school of het schoolplein komen.

Afstandsonderwijs tijdens quarantaine

Scholen worden opgeroepen om zoveel als mogelijk in overleg met ouders en kinderen te kijken welke mogelijkheden er tijdens de thuisquarantaine voor afstandsonderwijs zijn. Op die manier lopen de leerlingen geen achterstand op en kunnen zij thuis aan het werk met de lesstof.

Norm

In Nederland geldt het als norm dat een gezin dat van vakantie terugkomt uit landen of gebieden met een oranje reisadvies vanwege de verspreiding van het coronavirus twee weken in thuisquarantaine gaat. Het betreft nu landen als Zweden, Bulgarije, Roemenië en Kroatië maar houd de ontwikkelingen in de gaten door de website van de Rijksoverheid te raadplegen. Het kabinet onderzoekt nog hoe de reizigers geregistreerd kunnen worden. Er wordt steekproefsgewijs getest of zij zich wel aan de gevraagde thuisquarantaine houden.

Gerelateerde onderwerpen

Vraag & antwoord: Coronaregels op school

Basisscholen, middelbare scholen, mbo-scholen, hogescholen en universiteiten zijn weer geopend voor fysieke lessen. Verder komt er zeer binnenkort een einde aan een groot aantal coronamaatregelen in het onderwijs. Zo mogen ouders de school weer in en komen de regels voor groepsgrootte, cohorten, looproutes en gespreide pauzes te vervallen.

Lees meer

Scholen voortgezet onderwijs weer open

Het onderwijs op middelbare scholen en scholen voor voortgezet speciaal onderwijs (vso) begint gedeeltelijk weer op 2 juni. Daarbij is de anderhalvemeter-regel voor personeel en leerlingen leidend. Dat maakte het kabinet dinsdag bekend.

Lees meer

Aandachtspunten bij de opening van de middelbare scholen

Het kabinet maakte bekend dat de middelbare scholen met ingang van 2 juni 2020 de deuren weer zullen openen. Dat roept natuurlijk de nodige vragen op. Ouders & Onderwijs zet voor u aan aantal vragen en antwoorden op een rij.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.