Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Nieuws > Scholen voortgezet onderwijs weer open

Scholen voortgezet onderwijs weer open.

19 mei 2020 Nieuws

Het onderwijs op middelbare scholen en scholen voor voortgezet speciaal onderwijs (VSO) begint gedeeltelijk weer op 2 juni. Daarbij is de anderhalvemeter-regel voor personeel en leerlingen leidend. Dat maakte het kabinet dinsdag bekend.

Middelbare scholen gaan deels open voor alle leerlingen en lesgeven gebeurt gedeeltelijk weer op school. Ook na 2 juni zal er dus nog steeds afstandsonderwijs zijn, maar dat wordt gecombineerd met fysieke lessen. Om de anderhalve meter afstand te kunnen waarborgen is het de bedoeling dat niet alle leerlingen tegelijk naar school gaan. Ook over het vervoer zijn afspraken gemaakt. Om het openbaar vervoer niet onnodig te belasten komen leerlingen zoveel mogelijk lopend of met de fiets naar school.

VSO-scholen

Op de scholen voor voortgezet speciaal onderwijs (VSO) is maatwerk een belangrijk uitgangspunt. Voor het leerlingenvervoer komt er een protocol.

Basisscholen volledig open

De basisscholen verzorgden vanaf 11 mei weer gedeeltelijk lessen. Basisscholen gaan vanaf 8 juni weer volledig open. Er is wel een voorbehoud gemaakt. De scholen gaan niet volledig open als in de komende weken uit onderzoek en nieuwe informatie blijk dat verdere openstelling niet verstandig is.

Risicogroepen

Leerlingen die ziek zijn, gezondheidsklachten hebben of behoren tot de risicogroepen blijven thuis. Ouders die hun kinderen niet naar school willen sturen, kunnen niet gedwongen worden. Er volgt in dat geval geen handhaving van de leerplicht.

Nieuwe fase

Na de basisscholen, scholen voor speciaal onderwijs en de kinderopvang breekt er dus voor het voortgezet onderwijs ook een nieuwe fase aan. Daar zijn risico’s aan verbonden. Mensen zullen zich meer gaan verplaatsen en daardoor zal het aantal contacten toenemen. Het is dus nog afwachten wat het effect zal zijn van deze besluiten.

Meer informatie

Meer belangrijke aandachtspunten bij het openstellen van de middelbare scholen leest u op onze website. De antwoorden op veelgestelde vragen staan in onze FAQ. Voor persoonlijk advies kunt u op werkdagen bellen met ons adviespunt op 088-6050101. Meer informatie kunt u ook vinden op de website van de Rijksoverheid.

Gerelateerde onderwerpen

Aandachtspunten bij de opening van de middelbare scholen

Het kabinet maakte bekend dat de middelbare scholen met ingang van 2 juni 2020 de deuren weer zullen openen. Dat roept natuurlijk de nodige vragen op. Ouders & Onderwijs zet voor u aan aantal vragen en antwoorden op een rij.

Lees meer

Vraag & antwoord: scholen weer open, wat nu?

De scholen zijn weer open! De middelbare scholen zijn weer volledig van start gegaan. De basisscholen en de buitenschoolse opvang (BSO) begonnen al eerder volledig, wat ook gold voor leerlingen in het speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs. De actuele situatie roept bij ouders vanzelfsprekend veel vragen op. De antwoorden op veelgestelde vragen leest u hier.

Lees meer

Neem contact met ons op

Het adviespunt is bereikbaar voor al uw vragen.