Home > Nieuws > Nieuws > Opnieuw staking aangekondigd

Opnieuw staking aangekondigd.

10 januari 2019 Nieuws leraren ouders staking

Deze week werd bekend dat leraren in alle onderwijssectoren van plan zijn te gaan staken op 15 maart. Bovendien voeren leraren in die week waarschijnlijk ook op andere manieren actie. Let op: de peiling onder ouders in het Landelijk Ouderpanel is inmiddels gesloten.

Meer geld nodig om lerarentekort aan te pakken

De Algemene Onderwijsbond (AOb) en de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) zien steeds meer problemen ontstaan als gevolg van het lerarentekort in het onderwijs. De hoge werkdruk zorgt volgens hen voor veel ziekteverzuim en het grote aantal leraren dat met een burn-out klachten thuis zit. De AOb roept op tot staking, de AVS tot andere acties en CNV onderwijs wacht eerst het gesprek met de overheid af. Weten of uw school gaat staken of actie gaat voeren? Vraag het na op school.

Acties in februari

De AVS roept scholen op om van 4 tot 8 februari geen vervanging te regelen voor zieke leraren. Kinderen worden dan naar huis gestuurd. Daarmee willen ze duidelijk maken dat het schoolleiders veel tijd kost en bovendien de werkdruk verhoogt. Daarnaast willen ze hiermee extra aandacht vragen voor de gevolgen van andere maatregelen, zoals een groep verdelen over andere klassen of andere medewerkers van de school voor de klas zetten.

Staking in maart

De AOb eist onder andere hogere salarissen, meer geld voor materialen op school en minder lesuren per week. Daarvoor is er structureel 4 miljard euro per jaar extra nodig. In een overzicht op hun website laten ze per onderwijssector zien wat er moet veranderen en hoeveel dat zou kosten. Om hun eisen kracht bij te zetten roept de AOb alle scholen op om vrijdag 15 maart te staken. Bovendien zullen die gehele week ook andere acties uitgevoerd worden. Hiermee willen zij voor de provinciale staten verkiezen op 20 maart duidelijk maken dat er een plan nodig is voor het onderwijs.

Wat vinden ouders?

In ons ouderpanel vroegen we ouders wat zij van de staking vinden. Wil je ook meepraten over dit soort onderwerpen? Meld je dan aan voor het Landelijk Ouderpanel en laat ook jouw stem horen. Het Landelijk Ouderpanel is een initiatief van Ouders & Onderwijs en Stichting Opvoeden.nl.

Gerelateerde onderwerpen

Nieuws

Meeste ouders steunen onderwijsstaking

Op donderdag 30 en vrijdag 31 januari 2020 wordt er gestaakt in het basis– en voortgezet onderwijs. Uit een online poll die Ouders & Onderwijs hield blijkt dat 77% van de ouders de staking van onderwijspersoneel steunt en 23% tegen is.

Lees meer
Nieuws

Onderzoek: 84% van de ouders maakt zich zorgen over afnemende onderwijskwaliteit

Veel ouders maken zich zorgen over de kwaliteit van het onderwijs aan hun kinderen. In het basisonderwijs maakt zelf meer dan 50% van de ouders zich ernstige zorgen hierover. Dit blijkt uit onderzoek van Ouders & Onderwijs onder de leden van het Landelijk Ouderpanel.

Lees meer
Nieuws

Leraren en schoolleiders leggen basis voor herziening onderwijsdoelen

Dit zijn de belangrijkste adviezen van de Coördinatiegroep van Curriculum.nu aan minister Slob (onderwijs) bij de overhandiging van de voorstellen voor de basis van de herziening van de kerndoelen en eindtermen. Deze curriculumherziening moet ervoor zorgen dat de landelijk vastgelegde onderwijsdoelen leerlingen nog beter voorbereiden op hun persoonlijke, maatschappelijke en werkende leven.

Lees meer
Nieuws

Ouders en leerlingen steunen lerarenstaking

Het hele basis- en voorgezet onderwijs gaat staken op woensdag 6 november. De vakbonden en sectorraden trekken samen op voor extra geld voor het onderwijs om het lerarentekort te bestrijden. Ook Ouders & Onderwijs en het LAKS blijven het onderwijspersoneel steunen, net zoals in eerdere acties. Het leraren- en schoolleiderstekort is zo groot, dat er dagelijks in het hele land klassen naar huis worden gestuurd. Uit de recent gepresenteerde Miljoenennota bleek dat er geen extra geld wordt vrijgemaakt. Leraar, leerling en ouder, schouder aan schouder!

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.