Home > Nieuws > Kennisbank > Schoolkosten en ouderbijdrage > Scholen moeten ouders beter informeren over ouderbijdrage

Scholen moeten ouders beter informeren over ouderbijdrage.

25 april 2022 Nieuws
Webinar passend onderwijs

Minister Wiersma wil dat scholen duidelijker communiceren over de vrijwillige ouderbijdrage. Om dat te kunnen doen, publiceerde het ministerie van OCW een brochure, FAQ en visual. Allemaal bedoeld om ouders beter te informeren.

Volgens de wet is de vrijwillige ouderbijdrage echt vrijwillig. Dat wil zeggen dat ouders zelf kunnen beslissen of ze betalen. Als je niet betaalt, mag je kind altijd meedoen. Zowel basisscholen als middelbare scholen mogen geen enkel kind meer uitsluiten van activiteiten die de school organiseert.

Onderzoek

Uit onderzoek van Leergeld Nederland bleek eerder dat sommige scholen ouders nog steeds verplichten om de ouderbijdrage te betalen. Daar kwam nog bij dat de Onderwijsinspectie onlangs constateerde dat maar in een derde van de schoolgidsen staat vermeld dat leerlingen niet mogen worden uitgesloten van activiteiten als hun ouders de bijdrage niet betalen.

Actie

Hoogste tijd dus voor een meer actieve houding. De minister lichtte dat eerder in een brief aan de scholen als volgt toe: ‘Het idee achter de wet is dat kansengelijkheid niet alleen een kwestie is van goed onderwijs. Het zit ook in de extra’s, zoals de vanzelfsprekendheid dat iedereen meegaat met het schooluitje en de skireis, of extra lessen krijgt. Leerlingenmoeten voelen dat iedereen telt en erbij hoort. Iedereen moet mee kunnen doen’.

Alle info op rij

In een brochure en FAQ van OCW over de wetswijziging staat meer informatie over de nieuwe wet en wordt duidelijk  waar scholen aan moeten voldoen. Daarnaast heeft OCW een visual gemaakt die scholen kunnen gebruiken.

Meer lezen en vragen

Meer lezen? Voor informatie over schoolkosten kun je terecht op onze speciale themapagina. Heb je vragen? Bel voor persoonlijk advies met ons adviespunt op 088-6050101. Onze medewerkers zitten elke werkdag vanaf 9:30 uur voor je klaar.

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.