Home > Nieuws > Nieuws > Ouders worden nog steeds verplicht om ouderbijdrage te betalen

Ouders worden nog steeds verplicht om ouderbijdrage te betalen.

23 maart 2022 Nieuws
iPadklas

Op sommige scholen geldt nog steeds een verplichting voor ouders om de ouderbijdrage te betalen. Dit blijkt uit onderzoek van Leergeld Nederland waarover het NRC berichtte. Zorgwekkend omdat het wettelijk niet is toegestaan. Volgens de nieuwe wet over de vrijwillige ouderbijdrage is de vrijwillige ouderbijdrage echt vrijwillig. Ouders kunnen dus zelf beslissen of ze betalen of niet.

Bij ongeveer 15 procent van de stichtingen waar Leergeld Nederland navraag heeft gedaan, blijkt dat kinderen zelfs worden uitgesloten van activiteiten als de ouderbijdrage niet is betaald. Sommige schoolbesturen zouden ‘doen alsof ze de wetwijziging niet kennen om te kijken hoe ver ze kunnen komen’.

Echt vrijwillig

Volgens de gewijzigde wet is de vrijwillige ouderbijdrage echt vrijwillig. Dat wil zeggen dat ouders zelf kunnen beslissen of ze betalen. Als je niet betaalt, mag je kind altijd meedoen. Zowel basisscholen als middelbare scholen mogen geen enkel kind meer uitsluiten van activiteiten die de school organiseert. Het gaat niet alleen om schoolreisjes, maar bijvoorbeeld ook om bijles, extra huiswerkbegeleiding of tweetalig onderwijs waarvoor een verplichte ouderbijdrage niet meer toegestaan is.

Laptops en tablets

Mocht de school gebruik maken van laptops, tablets of andere digitale leermiddelen, ook dan geldt dat de ouderbijdrage vrijwillig is. Dit betekent dat school vervangend materiaal regelt, als ouders niet willen of kunnen betalen.

Onderwijsinspectie

Merk jij als ouder ook dat de school jou verplicht om te betalen? Je kunt dat melden bij de Onderwijsinspectie. De toezichthouder laat tegenover RTL-nieuws namelijk weten ‘actief te controleren’ of scholen zich aan de nieuwe wet houden. Wie de regels overtreedt, riskeert ‘een opschorting van de rijksbekostiging’. Het telefoonnummer van het loket van de Onderwijsinspectie is: 088-669 60 60 (iedere werkdag van 9.00 tot 16.30 uur bereikbaar). Kijk voor meer informatie op de website.

Meer lezen en vragen

Meer lezen? Raadpleeg het complete artikel in NRC. Voor informatie over schoolkosten kun je terecht op onze speciale themapagina. Over de wetswijziging vrijwillige ouderbijdrage lees je meer in de brochure van de Rijksoverheid.  Bel voor persoonlijk advies met ons adviespunt op 088-6050101. Onze medewerkers zitten elke werkdag vanaf 9:30 uur voor je klaar.

Gerelateerde onderwerpen

Lindsey: ‘Belangrijk dat scholen geld ouderbijdrage verantwoorden’

Lindsey betaalt elk jaar trouw de vrijwillige ouderbijdrage. Toen ze een tijdje geen geld had hielp de gemeente haar met een tegemoetkoming in de schoolkosten.  

Lees meer

Willem: ‘Scholen moeten zich afvragen wat extra is’

Willem is ouder én werkt voor een organisatie die via scholen laptops levert aan ouders van middelbare scholieren. Hij ziet grote verschillen tussen scholen en hoort schrijnende verhalen.

Lees meer

Hoe zit het ook alweer met de ouderbijdrage?

Inmiddels zijn de meeste scholen weer begonnen. Het is de tijd waarop de scholen bij ouders aan de bel trekken voor een ouderbijdrage. Ouders kunnen zich dan voor het blok gezet voelen. Want hoe zit het ook alweer? Zijn ouders verplicht om te betalen?

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.