Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Nieuws > Rookvrije school wordt verplicht

Rookvrije school wordt verplicht.

22 januari 2020 Nieuws

Een gezonde school komt een stap dichterbij. Vanaf 1 augustus 2020 is het namelijk bij wet verboden om in of om de school te roken. Maar wat doet de school van uw kinderen? Is die goed voorbereid?

Wet

Vanaf deze zomer komt dus geen enkele school meer onder rookvrije maatregelen uit. Door een belangrijke wijziging in de Tabaks- en rookwarenwet, kunnen op basisscholen, middelbare scholen, mbo’s en in het hoger onderwijs boetes worden uitgedeeld als er onvoldoende rookvrije maatregelen genomen zijn.

Onderzoek

De wet komt als geroepen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen en jongeren die anderen zien roken, zelf ook eerder gaan roken. Veel scholen hebben daarom al langer een rookvrij schoolterrein. Dit stelt niet alleen een gezonde norm voor leerlingen en studenten, maar beschermt hen ook tegen de schadelijke gevolgen van meeroken.

Cijfers

Het Trimbos-instituut deed een onderzoek naar de maatregelen die scholen namen. Daaruit bleek dat het merendeel van de basisscholen (80 procent), meer dan de helft van de scholen in het voortgezet onderwijs (62 procent) en een minderheid (14 procent) van de mbo-scholen een rookvrij schoolterrein heeft.

Handhaven

Hoewel er dus vast nog veel te doen is, namen veel scholen al noodzakelijke maatregelen. Het Griftland College in Soest bijvoorbeeld. Van de rokershoek tot het gehele schoolplein, nergens mag meer worden gerookt. Om te handhaven wordt niet gestraft, maar goed gedrag beloond. Aan RTL nieuws vertelde de rector dat hij een lijst met alle rokende leerlingen maakte en met ze in gesprek ging. Voor de leerlingen die het volhouden om niet meer te roken staat een uitje op het programma.

Aan de slag

Gezonde School maakt programma’s om scholen te helpen aan een gezonde leefstijl. Op de website staat een overzicht van alle mogelijkheden, hulpmiddelen en materialen om van de school een rookvrije school te maken. Ook het Trimbos-instituut zette de belangrijkste maatregelen die een school kan nemen op een rij.

Reacties en ervaringen

Is de school van uw kinderen goed voorbereid op de antirookwetgeving? Kaart het aan op de school en laat het ons weten. Heeft u vragen over gezondheid op school? Kijk dan voor meer informatie op onze website. Antwoord niet gevonden? Stel dan uw vraag via vraag@oudersonderwijs.nl of bel 088-6050101. U kunt ons op werkdagen telefonisch bereiken tussen 9.30-12.30 uur en 13.00-16.00 uur.

Gerelateerde onderwerpen

Nieuws

Formulier om verwachting schooladvies bij te stellen

Minister Slob wil dat leerlingen starten in een brugklas die recht doet aan hun capaciteiten en mogelijkheden. Ouders & Onderwijs wil daartoe graag bijdragen. We ontwikkelden samen met de PO-Raad en VO-raad een formulier voor bijstelling schooladvies. Dit formulier kunnen scholen toevoegen aan het overgangsdossier.

Lees meer
Nieuws

Minder excellente scholen erbij

De Onderwijsinspectie maakt vandaag bekend dat 62 scholen het predicaat ‘excellent’ ontvangen. Dat is een afname vergeleken met vorig jaar, toen het nog 79 scholen betrof. Scholen moeten zichzelf opgeven en het lijkt erop dat de eretitel aan populariteit afneemt. Gezien de kritiek is dat niet zo vreemd.

Lees meer
Nieuws

Belangrijke rol voor de school bij voorlichting over alcohol, roken, drugs en gamen

Alcohol, roken, drugs en gamen. Vroeg of laat krijgen de meeste ouders te maken met een kind die één of meerdere van deze dingen ontdekt of ermee in aanraking komt. Hoe ga je daar dan mee om? Aan welke informatie, tips en hulpmiddelen heb je behoefte? En welke rol speelt de school in het geheel? Dat onderzochten we onder de ouders in het Landelijk Ouderpanel.

Lees meer
Nieuws

Maandelijks 500 vragen van ouders over passend onderwijs

Ouders & Onderwijs krijgt maandelijks ruim 500 vragen van ouders over passend onderwijs. Hier lopen ouders in de praktijk tegenaan:

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.