Home > Nieuws > Nieuws > Uitsluiten van kinderen van schoolactiviteiten wordt verboden

Uitsluiten van kinderen van schoolactiviteiten wordt verboden.

18 december 2019 Nieuws Schoolactiviteiten Uitsluiten van kinderen verboden

Het wetsvoorstel over de ouderbijdrage is aangenomen door de Tweede Kamer. Het niet betalen van de ouderbijdrage mag niet langer een reden zijn om leerlingen uit te sluiten van schoolactiviteiten.

Ouders & Onderwijs heeft er nooit een geheim van gemaakt groot voorstander van de wet te zijn.  “Het is niet uit te leggen dat kinderen niet mee mogen met schoolreisjes of  geen lesprogramma’s mogen volgen, alleen omdat ouders de bijdrage niet kunnen betalen”, zegt Lobke Vlaming, directeur van Ouders & Onderwijs.

Uitsluiting

Het initiatiefvoorstel kwam van de Kamerleden Peter Kwint (SP) en Lisa Westerveld (GroenLinks). De wet bepaalt dat het niet betalen van de vrijwillige bijdrage niet tot uitsluiting van de leerling voor een bepaalde activiteit mag leiden.

Vrijwillig

Voorheen bleef het voor ouders onduidelijk of de bijdrage echt vrijwillig was of niet. Ouders ervaarden vaak druk om de bijdrage toch maar te betalen. Als niet betaald werd, was de kans namelijk groot dat kinderen van activiteiten werden uitgesloten.

Website

Samen met 18 organisaties van o.a. ouders, leerlingen en leraren riep Ouders & Onderwijs de politiek op om voor de wet te stemmen. Binnenkort zal ook de Eerste Kamer over de wet stemmen. Voor meer informatie over de vrijwillige bijdrage in het basis- en voortgezet onderwijs kunt u terecht op de website van Ouders & Onderwijs. Als u vragen heeft over de ouderbijdrage kunt u op werkdagen telefonisch contact opnemen met Ouders & Onderwijs op telefoonnummer 088-6050101.

Gerelateerde onderwerpen

Nieuws

Thuis tijdens de herfstvakantie? Ga de natuur in!

Ook voor de thuisblijvers is er genoeg te doen tijdens de herfstvakantie. Museumbezoek, shoppen in de stad of een pretpark zijn voor de hand liggende keuzes. Heeft u ook al eens gedacht aan een uitje in de natuur? Er is aanbod genoeg. En het is goed voor uw kind.

Lees meer
Nieuws

Ouders & Onderwijs en Balans pleiten voor integrale aanpak thuiszittersproblematiek

Deze week werd bekend dat het aantal thuiszitters wederom is gestegen. Vorig schooljaar zaten ruim 4479 kinderen langer dan drie maanden ‘ongeoorloofd’ thuis. In werkelijkheid is het aantal thuiszitters hoger, omdat kinderen met een vrijstelling, kinderen die korter dan drie maanden thuiszitten en kinderen die ‘geoorloofd’ thuiszitten niet worden meegeteld.

Lees meer
Nieuws

Landelijk netwerk onderwijs, zorg en jeugd

Lees meer
Nieuws

Ouders en leerlingen niet tevreden met toilethygiëne scholen

De hygiëne laat in veel scholen veel te wensen over. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Essity. 67% van de leraren krijgt klachten van leerlingen over de hygiëne op school. De helft wordt hier ook op aangesproken door de ouders. De meeste klachten gaan over stank en vieze wc-brillen. Vooral in oude gebouwen speelt het probleem.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.