Home > Nieuws > Nieuws > Zeven dingen die elke ouder in het basis- en voortgezet onderwijs moet weten

Zeven dingen die elke ouder in het basis- en voortgezet onderwijs moet weten.

3 september 2019 Nieuws basis onderwijs ouders voortgezet onderwijs

Als ouder ben je altijd betrokken bij het onderwijs van jouw kind. Of je kind nu les volgt op de basisschool of in het voortgezet onderwijs, op een gewone school of in het speciaal onderwijs. Je bent vast enorm trots op je kind. Van het moment dat jouw kleuter voor het eerst naar school gaat tot wanneer je zoon of dochter een prachtig werkstuk maakt of een mooi cijfers scoort.

Maar ouderbetrokkenheid kan ook lastig zijn. Want wat als het allemaal niet zo lekker gaat op school? Je kind wordt gepest, heeft grote moeite met rekenen of dreigt wéér te blijven zitten in havo-3. Of je tiener rookt stiekem, is brutaal of juist heel stil op school, of verzuimt vaak zonder dat je het weet. Bij het opvoeden van je schoolgaande kind kunnen kleine en grote zorgen je enorm bezighouden. De ene ouder reageert daar overbezorgd op, de andere ouder laat zijn kind juist te snel zijn gang gaan. En dan zijn er ook nog verschillen tussen kinderen: je ene kind begrijp je soms beter dan dat het zichzelf begrijpt en je andere kind kun je soms echt niet volgen. Tot slot zijn er ook nog de leraren: met de een heb je meteen een klik en de ander had volgens jou beter een ander vak kunnen kiezen.

Het belang van een goede samenwerking

Een goede samenwerking tussen leraren en ouders ontstaat niet altijd vanzelf. En als het wel allemaal van een leien dakje lijkt te gaan, is het toch belangrijk dat niet alleen de leraar, maar ook jij als ouder je inspant voor een goede samenwerking. Want een goede samenwerking tussen school en ouders zorgt er niet alleen voor dat je kind zich beter ontwikkelt qua leren, maar ook dat het beter in zijn vel zit. Veel onderzoek toont aan dat ouderbetrokkenheid goed is voor kinderen, zowel op de basisschool als in het voortgezet onderwijs. Maar hoe doe je dat dan: een betrokken ouder zijn?

Gratis E-Book van Peter de Vries, expert ouderbetrokkenheid

Peter de Vries schreef een e-book met zeven handreikingen die helpen om een betrokken ouder te zijn. Niet alleen op de basisschool, maar ook in het voortgezet onderwijs. Hij geeft het gratis cadeau omdat hij vanaf heden als zelfstandig expert ouderbetrokkenheid werkzaam is.

‘Dit is mijn cadeau aan alle ouders, zowel PO als VO. In dit e-book lees je wat je als ouder kunt doen voor je schoolgaande kind. Sommige dingen weet je misschien al, andere nog niet. Bepaalde informatie zal je de ogen openen of je laten nadenken over welke kant je op wilt. Gebruik wat je nodig hebt. Pak het aan. De adviezen zijn gratis.’

Download het e-book hier: www.peterdevries.nu

(bij het downloaden hoeft géén naam, e-mailadres of andere gegevens achterlaten te worden)

Gerelateerde onderwerpen

Nieuws

Formulier om verwachting schooladvies bij te stellen

Minister Slob wil dat leerlingen starten in een brugklas die recht doet aan hun capaciteiten en mogelijkheden. Ouders & Onderwijs wil daartoe graag bijdragen. We ontwikkelden samen met de PO-Raad en VO-raad een formulier voor bijstelling schooladvies. Dit formulier kunnen scholen toevoegen aan het overgangsdossier.

Lees meer
Nieuws

Meeste ouders steunen onderwijsstaking

Op donderdag 30 en vrijdag 31 januari 2020 wordt er gestaakt in het basis– en voortgezet onderwijs. Uit een online poll die Ouders & Onderwijs hield blijkt dat 77% van de ouders de staking van onderwijspersoneel steunt en 23% tegen is.

Lees meer
Nieuws

Onderzoek: 84% van de ouders maakt zich zorgen over afnemende onderwijskwaliteit

Veel ouders maken zich zorgen over de kwaliteit van het onderwijs aan hun kinderen. In het basisonderwijs maakt zelf meer dan 50% van de ouders zich ernstige zorgen hierover. Dit blijkt uit onderzoek van Ouders & Onderwijs onder de leden van het Landelijk Ouderpanel.

Lees meer
Nieuws

Ouders en leerlingen steunen lerarenstaking

Het hele basis- en voorgezet onderwijs gaat staken op woensdag 6 november. De vakbonden en sectorraden trekken samen op voor extra geld voor het onderwijs om het lerarentekort te bestrijden. Ook Ouders & Onderwijs en het LAKS blijven het onderwijspersoneel steunen, net zoals in eerdere acties. Het leraren- en schoolleiderstekort is zo groot, dat er dagelijks in het hele land klassen naar huis worden gestuurd. Uit de recent gepresenteerde Miljoenennota bleek dat er geen extra geld wordt vrijgemaakt. Leraar, leerling en ouder, schouder aan schouder!

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.