Home > Nieuws > Kennisbank > Vakantie en leerplicht > Angenita: ‘Zo’n school gun je ieder kind’

Angenita: ‘Zo’n school gun je ieder kind’.

10 juli 2023 Interview

Een school waar de leraren meedenken met leerlingen en ouders, en waar ze extra ondersteuning niet uit de weg gaan. Het kostte wat moeite om zo’n school te vinden, maar het is gelukt. Angenita van Es vertelt over haar ervaringen en hoeveel verschil een fijne school kan maken voor een kind.

Welzijn van het kind

Het verhaal van Angenita en haar zoon is geen makkelijk verhaal. Het zet je wel aan het denken over hoe belangrijk een school is voor de ontwikkeling en welzijn van een kind. “Op zijn vorige school werd mijn zoon gepest. Hij werd steeds ongelukkiger en kon minder goed meekomen. Ik besloot in overleg met Ouders & Onderwijs en een extern vertrouwenspersoon dat het tijd was voor een nieuwe school.”  

Een school die wél meedenkt

De oude school wilde niet meewerken aan de overstap en schoof het probleem af op Angenita en haar zoon. Scholen waar ze haar zoon wilde inschrijven haakten af na een gesprek met de oude school. Uiteindelijk kwam ze bij directrice Wietske Darphorn van de Dr. Jac. P. Thijsse school uit, een reguliere school in Den Helder: “Zij wilden wél meedenken. Hij kwam na de zomervakantie in de nieuwe klas. Het leek vanaf het begin alsof hij daar altijd al op school zat. Hij deed lekker mee, kreeg geen straf meer en was een heel ander kind. Het lag dus niet aan ons!” 

 

Samen hebben we een plan gemaakt om er voor te zorgen dat mijn chronisch zieke zoon gewoon naar school kon blijven gaan.

Chronisch ziek

Helaas werd de zoon van Angenita ernstig ziek, met een chronische ziekte als gevolg. Ook dit pakte de school goed op. “Wat een fantastische directrice. Het is haar rol en taak om te besluiten hoe er invulling wordt gegeven aan zo’n situatie, en zij pakte het vanaf minuut één geweldig op. Samen hebben we gaandeweg een plan gemaakt om er voor te zorgen dat hij gewoon naar school kon blijven gaan.”  

Medicatie en noodtelefoon

Samen met de juffen, meesters en onderwijsbegeleidingsdienst OBD Noordwest en specialisten van Ziezon keken ze wat daar voor nodig was. “De school gaf ons de ruimte om daar vorm aan te geven. Zo draagt hij altijd zijn medicatie en een noodtelefoon bij zich in een tasje en weet iedereen wat er aan de hand is. Ik mag altijd contact opnemen met hem en de leraren, er hangen actieschema’s door de hele school en er ligt noodmedicatie in de koelkast.”  

 Rust om los te laten

Angenita merkt dat er veel begrip is op school. “De leraren denken echt mee en we hebben een groepsapp met de direct betrokken leraren. Door die korte lijntjes is er een soort vangnet, zonder dat mijn zoon het doorheeft. Dit geeft mij de rust om hem los te laten en hem gewoon naar school te laten gaan. De leraren halen het beste uit mijn zoon en mijn zoon is een gelukkig kind. Wat mij betreft verdient Wietske een lintje, want zo’n school als deze gun je ieder kind.” 

Gerelateerde onderwerpen

Tweede Kamer spreekt met kabinet over combinatie onderwijs en zorg

Het kabinet wil dat zorg voor leerlingen met een zorgvraag op school collectief wordt ingekocht.

Lees meer

Je kind is afwezig. Wat doet school daaraan?

Bijna de helft van de ouders geeft aan dat de school geen actie onderneemt bij afwezigheid van hun kind.

Lees meer

Wetsvoorstel verzuimaanpak krijgt belangrijke aanpassingen

Minister Wiersma presenteerde in 2022 een wetsvoorstel voor een nieuwe verzuimaanpak op scholen. Ouders & Onderwijs maakte zich grote zorgen over de plannen.

Lees meer

Ouders: pesten op school nog steeds groot probleem

Meer dan de helft van de ouders geeft aan dat hun kind te maken heeft met pesten. Ouders ervaren het pesten als een (zeer) ernstig probleem. Lees hier meer over het onderzoek naar pesten en sociale veiligheid op school.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.