Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Mbo > Verschil tussen BOL en BBL

Verschil tussen BOL en BBL.

Het mbo kent de varianten BOL en BBL. BOL betekent beroeps opleidende leerweg en BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Wat zijn de verschillen? En hoe weet je wat beter past? Dat lees je hier.

Theorie of praktijk

Laten we beginnen met het belangrijkste verschil. Bij een BOL-opleiding doet je kind kennis op door theorie te leren. Bij een BBL-opleiding leert je kind door ervaring op te doen in de werkpraktijk.  Beide studies kosten evenveel tijd: 1.600 uren per schooljaar. Bij een BOL-opleiding besteedt je kind deze uren vooral op school. BBL-studenten werken 610 uren per schooljaar. Daarnaast besteden ze 850 uur aan school en huiswerk. Daar komen nog uren voor begeleiding bij zodat je ook op 1.600 uur per schooljaar uitkomt.

BOL

Bij een BOL-opleiding krijgen studenten veel theorie op school en opdrachten om thuis mee aan de slag te gaan. Ook volgen ze een korte stage om praktijkervaring op te doen. Als studenten een BOL-opleiding volgen gaan ze vijf dagen per week naar school. Om daar te komen kan je kind gratis reizen met een ov-jaarkaart.

BBL

Studenten gaan bij een BBL-opleiding vooral werken en één of twee dagen naar school. De nadruk ligt op de praktijk. Ze leren met name door zelf te doen en te ervaren. Om een BBL-opleiding te doen, is het verplicht dat je kind een baan heeft bij een erkend leerbedrijf.

Wat past beter?

Het ligt er heel erg aan wat je kind prettig vindt of een BBL- of BOL-opleiding beter past. Leert je kind vooral praktijk gericht? En vindt je kind het fijn om dingen zelf te doen en te ervaren? Dan is de keuze voor een BBL-opleiding snel gemaakt. Als je kind juist meer focust op de theoretische basis, dan past een BOL-opleiding waarschijnlijk beter.

Verschillen BOL en BBL op een rij

BOL BBL
Theorie Ervaring opdoen in werkpraktijk
Vooral naar school Aan de slag bij een werkgever
3 of 4 dagen per week naar school 1 of 2 dagen per week naar school
Meestal recht op een stagevergoeding Recht op een arbeidsovereenkomst en salaris
Krijgt studiefinanciering (vanaf 18 jaar) Geen recht op studiefinanciering
Heeft recht op studentenreisproduct Heeft geen recht op studentenreisproduct
Vooral contact met studiegenoten Veel contact met collega’s
Geen leerwerkplek nodig voor start studie Erkend leerwerkbedrijf is voorwaarde
Percentage stage-uren Percentage stage-uren

Switchen tussen BOL en BBL

Wisselen tussen een BOL- en BBL-opleiding is mogelijk. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je kind begint met een BOL-opleiding en na de stage kan blijven werken bij het stagebedrijf. In dat geval is het beter om over te stappen naar een BBL-opleiding. Wil je kind switchen? Het is belangrijk dat te overleggen met de mbo-instelling.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Privé: Mbo

Ouders & Onderwijs is er voor alle ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd. Ouders kunnen bij ons terecht voor advies en antwoorden op hun vragen.

Lees meer
Dossier

Stage tijdens de mbo-opleiding

Tijdens de stage leert je kind hoe het is om straks te werken. Maar hoe zit het met afspraken?

Lees meer
Dossier

Regels rondom werktijden en stage

Als je kind gaat stagelopen zijn er een paar regels rondom werktijden waar alle partijen zich aan moet houden.

Lees meer
Dossier

Stagediscriminatie

Het mag niet, maar helaas gebeurt het wel: stagediscriminatie.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.