Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Start op de basisschool > Basisschool kiezen

Basisschool kiezen.

Een basisschool kiezen die past bij u en uw kind is erg belangrijk. Wat hierbij nog belangrijker is dat uw kind goed onderwijs krijgt en zich prettig voelt op school. 

Basisschool kiezen 

Er zijn verschillende criteria om een basisschool te kiezen. U kunt kijken naar de afstand, controleren of de school goed wordt beoordeeld en onderzoeken of de school aansluit bij uw geloof of opvatting over opvoeden. Voor een overzicht van de scholen bij u in de buurt kunt u bijvoorbeeld terecht bij de gemeente waarin u woont of op schoolkeuzesites zoalsScholenopdekaart.nl. 

Schoolgids 

Elke school heeft een (digitale) schoolgids, hierin staat informatie over de school. Onder andere over het soort school, de resultaten en het kwaliteitsbeleid. U kunt uw keuze vergemakkelijken als u scholen met elkaar vergelijkt. Dit kunt u op verschillende manieren doen.  

  • U maakt een afspraak met een school om te kijken. 
  • U gaat naar een informatieavond. 
  • U kijkt op de website van de scholen voor meer informatie over de school en wat ze voor kinderen organiseren. 
  • U informeert bij ouders in de buurt. 
  • U kijkt op de website Zoekscholen van de OnderwijsinspectieDaar kunt u scholen zoekende rapporten van de inspectie raadplegen en zo controleren hoe de de kwaliteit van de scholen wordt beoordeeld. Het eindoordeel kan ‘goed’, ‘voldoende’, ‘onvoldoende’ of ‘zeer zwak’ zijn. 
  • U kijkt op de website van Scholen op de kaart. Hierop staat overzichtelijke informatie over basisscholen en u vindt hier ook de directe links naar rapporten van de Onderwijsinspectie. 

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Brede school en IKC

Een brede school combineert onderwijs met andere voorzieningen zoals naschoolse opvang, sport, welzijn of cultuur.

Lees meer
Dossier

Aanmelden / inschrijven basisschool

Wanneer u een keuze voor een basisschool heeft gemaakt, kunt u uw kind aanmelden op die school.

Lees meer
Dossier

Voorrangsregels basisschool

Sommige basisscholen hanteren voorrangsregels bij aanmelding en selecteren op jongens en meisjes voor een evenwichtige verdeling. Dit mag niet.

Lees meer
Dossier

Geweigerd door de basisschool

Het schoolbestuur beslist of uw kind op de school wordt toegelaten. Een school mag uw kind weigeren. Hiervoor moeten wel goede redenen zijn.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.