Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Start op de basisschool > Een basisschool kiezen

Een basisschool kiezen.

Een basisschool kiezen kan erg spannend zijn. Het is belangrijk dat een basisschool én het onderwijs bij jou en je kind past. Er komt veel informatie op je af. Waar kun je op letten? En hoe kies je uiteindelijk een passende basisschool?

Wanneer begin je met zoeken?

Vanaf de leeftijd van drie jaar mag je je kind aanmelden voor de basisschool. Het is belangrijk om op tijd te beginnen met zoeken. Sommige scholen zijn namelijk erg populair en werken met bijvoorbeeld wachtlijsten of voorrangsregels. Ons advies is om in ieder geval te gaan zoeken en kijken bij scholen als je kind twee jaar is.

Een basisschool kiezen: waar let je op?

Waar je waarde aan hecht, verschilt per ouder en kind. Bedenk voor jezelf welke punten jij het meest én het minst belangrijk vindt. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Afstand tussen huis en school: hoe ver is de school van jullie huis? Is de basisschool in de buurt? Zijn er gevaarlijke verkeerssituaties op de route naar school?
  • Schooltijden: hoe laat start en eindigt de schooldag? Is het rooster elke dag hetzelfde? En luncht je kind verplicht op school? Lees meer over schooltijden.
  • Soorten onderwijs: wil je dat het onderwijs aansluit bij jouw religie of levensbeschouwing? Zoek je een basisschool met een specifieke onderwijsmethode? Of overweeg je particulier onderwijs? Lees meer over de verschillende soorten scholen en onderwijs.
  • Regels voor aanmelding: is er voldoende plek op de school? Welke voorrangsregels heeft de school bij aanmelding? Of staat de basisschool in een regio waar ze werken met een centrale aanmeldperiode of loting?
  • Passend onderwijs: heeft je kind extra ondersteuning nodig op school? Is het advies om je kind aan te melden op speciaal (basis) onderwijs? Lees dan onze informatie over passend onderwijs.

Waar vind je informatie over de basisschoolkeuze?

Om een goede keuze te maken, is het goed om verschillende basisscholen te vergelijken. Verzamel informatie over de punten die jij belangrijk vindt en leg deze naast elkaar. Wat zijn de voor- en nadelen per school? En waar hecht je de meeste waarde aan?

1. De website en de schoolgids
Elke school heeft een (digitale) schoolgids en een website. Hierin vind je informatie over de school, de resultaten en het schoolbeleid. Ook vind je hier de afspraken en regels van de school, zoals welke tussendoortjes kinderen mee mogen nemen, hoe laat de school begint en welke verwachtingen de school van ouders en kinderen heeft.

2. Onafhankelijke informatie
Er is een aantal websites waar je scholen met elkaar kunt vergelijken en waar je meer informatie kunt vinden. Een overzicht van alle scholen in de buurt vind je via www.scholenopdekaart.nl. Op de website van de Onderwijsinspectie bekijk je de beoordeling van scholen op verschillende onderwerpen.

3. Bezoek verschillende scholen
Wil je tijdens je zoektocht naar een geschikte basisschool voor je kind een goede indruk krijgen van een nieuwe school? Dan kun je het beste een keer langsgaan. Sommige scholen hebben open dagen waar je veel informatie kunt krijgen Ook kun je in de ochtend of bij het uitgaan van de school een kijkje nemen op het schoolplein. Dan krijg je een goede indruk van de sfeer op school.

Heeft de school geen open dag? Bel of mail de school dan om te vragen of iemand je een rondleiding kan geven. Deze momenten zijn ook perfect om al je vragen te stellen. Weet je even niet zo goed wat je moet vragen? Houd de checklist dan bij de hand. Dan weet je zeker dat je niks vergeet.

4. Vraag het aan andere ouders
Andere ouders kunnen een belangrijke bron van informatie zijn voor het kiezen van de basisschool voor je kind. Ken je ouders met een kind op de scholen die je overweegt? Stel ze dan je vragen. Bijvoorbeeld: hoe is de sfeer in de klas? Wat vind je van de kwaliteit van het onderwijs? Heb je goed contact met de leraar van je kind?

Realiseer je dat andere ouders ook andere dingen belangrijk kunnen vinden. Toch kun je via de ervaringen van andere ouders vaak een goed algemeen beeld krijgen van de school.

Meer weten?

Kom je er nog niet helemaal uit of heb je andere vragen? Bel, mail of Whatsapp met onze experts van het Adviespunt. Heb je al een basisschool gekozen? Dan is het tijd om je kind aan te melden.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Vrijheid van onderwijs

In Nederland hebben we vrijheid van onderwijs. Wat is dit precies en wat betekent het voor jou en je kind?

Lees meer
Dossier

Aanmelden / inschrijven basisschool

Wanneer u een keuze voor een basisschool heeft gemaakt, kunt u uw kind aanmelden op die school.

Lees meer
Dossier

Geweigerd door de basisschool

Het schoolbestuur beslist of uw kind op de school wordt toegelaten. Een school mag uw kind weigeren. Hiervoor moeten wel goede redenen zijn.

Lees meer
Dossier

Onvolledig lesprogramma 4-jarigen

Kinderen van 4 jaar mogen naar school maar zijn nog niet leerplichtig.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.