Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Start op de basisschool > Onderwijsachterstandenbeleid

Onderwijsachterstandenbeleid.

Basisscholen krijgen van de overheid extra geld om kinderen met (een risico) op een onderwijsachterstand te helpen. De school vraagt informatie bij jou als ouder op, om te achterhalen of je kind (risico op) een onderwijsachterstand heeft. Hoe werkt dit? En wat doet school met de informatie die ze bij jou als ouder opvragen?

Wat is de onderwijsachterstandenindicator?

De onderwijsachterstandenindicator helpt de school en de gemeente bij het herkennen van leerlingen die misschien extra ondersteuning nodig hebben.

De school krijgt geld van de overheid om de onderwijsachterstand te verminderen. Er wordt rekening gehouden met deze punten:

  • Opleidingsniveau van beide ouders
  • Herkomstland van de moeder
  • Hoe lang de moeder al in Nederland is
  • Het gemiddelde opleidingsniveau van alle moeders op de school
  • Of de ouders in schuldsanering zitten

Waarom vraagt de basisschool deze informatie op?

Als je je kind inschrijft op een basisschool, vraagt de school om informatie over jou als ouder en jullie thuissituatie. Is er sprake van een (risico op) onderwijsachterstand? Dan krijgt de school dankzij het onderwijsachterstandenbeleid extra geld om je kind te begeleiden en de onderwijsachterstand in te halen.

Ben ik verplicht deze informatie aan school te geven?

Het is niet verplicht om informatie over je eigen opleiding, thuissituatie en achtergrond aan school door te geven. Als de school van je kind hierom vraagt, hoef je die informatie niet te geven. De school kan dan alleen ook niet beoordelen of ze een beroep kunnen doen op het onderwijsachterstandbeleid, en krijgt dan geen extra geld van de overheid.

Hoe wordt de informatie gebruikt?

De informatie die je aan school geeft, is vertrouwelijk. Scholen gebruiken deze gegevens alleen om inzicht te krijgen in de ondersteuningsbehoefte van je kind en om extra (leer)middelen aan te vragen bij de overheid, als dit nodig is. De school moet zich natuurlijk wel houden aan de privacyregels.

Starten op de basisschool.

Wat je kind nodig heeft, kan per school verschillen. Op de meeste scholen moet je in ieder geval denken aan:

  • Een rugzak
  • Drinkbeker en broodtrommel
  • Een gymtas met gymschoenen (meestal met witte zolen) en gymkleding

Andere aandachtspunten zijn:

  • Trek je kind makkelijke kleding en schoenen aan. Dat helpt bij het naar de wc gaan, bij de gymles en het buitenspelen.
  • Vraag altijd even bij de school na of je kind nog andere spullen nodig heeft.

Lees meer over hoe je je voorbereidt op de eerste schooldag.

Je betaalt geen lesgeld voor de basisschool. De school mag wel een vrijwillige ouderbijdrage vragen voor bijvoorbeeld uitjes en extra activiteiten. Voor particuliere scholen en de buitenschoolse opvang moet je wel betalen. Lees hier meer over schoolkosten.

Vanaf 3 jaar en 10 dagen mag je kind komen wennen op de basisschool. Je kind mag maximaal 5 dagen komen wennen. Dit kunnen hele of halve dagen zijn. Vraag bij de school hoe dit geregeld is.

Vanaf 4 jaar mag je kind officieel starten op de basisschool. Op deze regel kan een uitzondering gemaakt worden, bijvoorbeeld als je kind al wat verder is in de ontwikkeling. De school beoordeelt of je kind eerder mag starten op de basisschool.

Onderwijsachterstanden ontstaan wanneer je kind niet hetzelfde niveau van kennis en vaardigheden heeft als leeftijdsgenoten. Dit kan gebeuren op verschillende gebieden, zoals taal, rekenen, lezen, schrijven en sociale vaardigheden.

Ja, dit mag. Basisscholen krijgen van de overheid extra geld om kinderen met (een risico) op een onderwijsachterstand te helpen. De school vraagt informatie bij jou als ouder op, om te achterhalen of je kind (risico op) een onderwijsachterstand heeft. Je bent niet verplicht om de vragen te beantwoorden.

AOB staat voor ‘Achterstand in Onderwijs en Begeleiding’. Is je kind een AOB-leerling? Dan is er vaak meer ondersteuning nodig in het onderwijs vanwege bijvoorbeeld taalachterstand, leerproblemen, of sociaal-emotionele moeilijkheden. Lees hier meer over onderwijsachterstanden.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Voorbereiden op de eerste schooldag

Lees onze tips om je kleuter en jezelf goed voor te bereiden op de eerste schooldag.

Lees meer
Dossier

School en zindelijkheid

Wat als er ongelukjes gebeuren als je kind al op school zit? Lees alles over zindelijkheid.

Lees meer
Dossier

Soorten scholen

Verschillende soorten basisonderwijs: hoe kies je de juiste basisschool voor je kind?

Lees meer
Dossier

Dit leert je kind in de kleuterklas

Ontdek wat je kind leert in de kleuterklas en lees onze handige tips.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.