Home > Nieuws > Nieuws > Gespreid examen doen? Geef het door vóór 23 april

Gespreid examen doen? Geef het door vóór 23 april.

24 maart 2021 Nieuws
gespreid examen doen

Het centraal eindexamen gaat dit jaar met enkele aanpassingen door. Een ervan is dat leerlingen ervoor kunnen kiezen om hun examens over de verschillende tijdvakken te spreiden. Als uw kind hiervan gebruik maakt, dan moet dit vóór 23 april bij de school bekend zijn.

Spreiding over drie tijdvakken

Examenkandidaten kunnen hun examens in verschillende tijdvakken afleggen. Welke tijdvakken zijn er waar zijn die voor bedoeld? Er zijn dit jaar drie tijdvakken om examens in te doen:
– Eerste tijdvak: 17 mei t/m 1 juni
– Tweede tijdvak: 14 juni t/m 25 juni
– Derde tijdvak: 6 t/m 9 juli
In tijdvak 1 en 2 kan een leerling de examens maken. In tijdvak 2 en 3 kunnen leerlingen ook herkansingen maken.

Aandachtspunten

Waar kunt u als ouder op letten? En wat zijn verder nog belangrijke aandachtspunten? We sommen het hieronder op.

  • Op tijd aangeven dat uw kind gespreid examen wil doen. Dit moet vóór 23 april bij de school bekend zijn, anders maakt de school de keuze voor uw kind. Twijfel? Overleg dan met de school wat een verstandige keuze is.
  • Rekening houden met een risico bij gespreid examen doen. Het kan zijn dat een leerling in het tweede tijdvak thuis moet blijven door ziekte of quarantaine. Dan kan die leerling daarna alleen nog van het derde tijdvak gebruik maken. Er zal in het derde tijdvak (4 dagen) niet voldoende ruimte zijn om meerdere vakken voor het eerst te maken en ook nog herkansingen te doen. Liever pas in het derde tijdvak herkansen in plaats van in het tweede? Ook daar ligt een risico, want bij ziekte of quarantaine in het derde tijdvak mag uw kind niet naar school.
  • Uw kind moet alle schoolexamens (vmbo gl/tl, havo en vwo) hebben afgerond voor 16 mei 2021. Ook als uw kind een of meer examens in het tweede tijdvak aflegt. Alleen als een leerling door ziekte, quarantaine of een andere goede reden de schoolexamens niet op tijd heeft kunnen afronden voordat het eerste tijdvak begint, kan die extra tijd krijgen om de schoolexamens alsnog te maken. Dit gebeurt in overleg met school. Het moet wel zijn afgerond voordat de leerling het centraal examen in een volgend tijdvak gaat maken.
  • Leerlingen die examen doen in het beroepsgerichte profielvak sluiten dit vak in het schooljaar 2020-2021 af met een schoolexamen. Dit is in plaats van een centraal schriftelijk en praktisch examen (cspe). Veel scholen voor vmbo-bb en vmbo-bk nemen digitale flexibele examens (centraal examen) af. De data hiervan bepalen de scholen zelf  vanaf 5 april tot uiterlijk 23 juli 2021. Hiervoor gelden dan ook niet de drie tijdvakken.

Ziek of in quarantaine tijdens in het derde tijdvak

Het kan zijn dat de leerling na het derde tijdvak nog niet alle examens heeft kunnen afronden vanwege bijvoorbeeld ziekte, of een andere andere geldige reden. In dat geval neemt de examensecretaris van de school contact op met het Examenloket. Er wordt dan gekeken of er mogelijkheden zijn voor de leerling om alsnog (een deel van) de ontbrekende examens in te halen of te herkansen.

Vragen

In ons nieuwsbericht vindt u alle aanpassingen voor het centraal examen dit jaar op een rij. Uitgebreide informatie is te lezen in het servicedocument van het ministerie en op Mijneindexamen. Voor vragen over het onderwijs tijdens de coronaperiode kunt u terecht op onze FAQ-pagina. Maar u kunt natuurlijk ook contact opnemen met onze medewerkers. Via e-mail: vraag@oudersenonderwijs.nl of telefonisch: 088-6050101. We zijn op werkdagen bereikbaar tussen 09.30-12.30 uur en 13.00-16.00 uur.

Gerelateerde onderwerpen

Alle aanpassingen centraal eindexamen

Het centraal eindexamen op middelbare scholen gaat dit schooljaar door, maar er is een aantal aanpassingen. Volgens minister Slob kunnen leerlingen door aanvullende maatregelen een volwaardig diploma halen. Maar wat zijn precies de uitgangspunten en aanvullende maatregelen? We geven een overzicht.

Lees meer

Centrale Eindexamens gaan door

De Centrale Eindexamens gaan dit jaar wel door. Vorig jaar werden ze nog afgelast als gevolg van het coronavirus. Leerlingen krijgen dit jaar vanwege corona de mogelijkheid om examens te spreiden, doordat er aanpassingen worden gedaan in de tijdvakken. Verder komt er voor iedereen een extra herkansing, ook voor leerlingen die staatsexamen doen.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.