Home > Nieuws > Nieuws > Hele rits coronamaatregelen op school ten einde

Hele rits coronamaatregelen op school ten einde.

15 februari 2022 Nieuws
einde coronamaatregelen

Er komt een einde aan een groot aantal coronamaatregelen op school. Zo mogen ouders weer op school zijn en komen de regels voor groepsgrootte, cohorten, looproutes en gespreide pauzes te vervallen. Dit maakte minister Kuipers van Volksgezondheid dinsdagavond bekend tijdens de persconferentie.

‘Jongeren moeten hun vleugels weer kunnen uitslaan. Alles gaat dus weer in stappen open,’ zei de minister dinsdagavond.

Hieronder lees je welke versoepelingen in het onderwijs gaan gelden.

Vanaf vrijdag 18 februari

  • Alle externen, dus ook ouders mogen weer op school komen;
  • De regels voor een maximale groepsgrootte, cohorten, looproutes en gespreide pauzes vervallen.
  • Isolatieperiode wordt verkort naar 5 dagen mits je geen klachten meer hebt.

Vanaf vrijdag 25 februari

  • Anderhalve meter afstand en mondkapjesplicht in school vervallen;
  • Mondkapje in (leerlingen)vervoer blijft;
  • Schoolreisjes zijn weer mogelijk.

De versoepelingen gelden in ieder geval tot 15 maart. Dan volgt een nieuw weegmoment.

Wat blijft?

De basisregels blijven gelden. Dat betekent handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, geen handen schudden, met klachten testen en thuisblijven na een positieve test. Daarnaast blijft het dringende advies gelden om twee keer per week een preventieve zelftest te doen voor leerlingen/studenten vanaf groep 6 op de basisschool, op de middelbare school, in het mbo en hoger onderwijs.

Kwetsbare gezondheid

Heeft een leerling of een gezinslid een kwetsbare gezondheid? De versoepelingen in het onderwijs kunnen bij sommige leerlingen en hun ouders de vraag oproepen of het voor hen verstandig is om naar school te gaan, omdat zij (of een gezinslid) meer risico lopen op ernstige gevolgen van een coronabesmetting. Het ministerie van OCW maakte bekend dat de eerdere regels blijven gelden. School moet dus goede afspraken met ouders en leerling maken over de wijze waarop de leerling die thuiszit zo goed mogelijk onderwijs op afstand kan blijven volgen. Lees hierover meer in de handreiking.

Vragen

Heb je nog vragen over het einde van coronamaatregelen op school? De antwoorden op veelgestelde vragen lees je in onze FAQ. Bel voor persoonlijk advies met ons adviespunt op 088-6050101. Onze medewerkers zitten elke werkdag vanaf 9:30 uur voor je klaar. Meer informatie is ook te lezen op de website van de Rijksoverheid

Gerelateerde onderwerpen

Vraag & antwoord: Coronaregels op school

Basisscholen, middelbare scholen, mbo-scholen, hogescholen en universiteiten zijn weer geopend voor fysieke lessen. Verder komt er zeer binnenkort een einde aan een groot aantal coronamaatregelen in het onderwijs. Zo mogen ouders de school weer in en komen de regels voor groepsgrootte, cohorten, looproutes en gespreide pauzes te vervallen.

Lees meer

Meeste ouders blij met versoepeling maatregelen

De helft van de ouders vindt de huidige regels op scholen voldoende. Daarnaast zou ruim een derde (36%) graag nog verdere versoepeling van de maatregelen willen zien. Dat blijkt uit representatief onderzoek van Ouders & Onderwijs onder ouders met kinderen op de basisschool en de middelbare school.

Lees meer

Versoepeling quarantaineregels basis- en voorgezet onderwijs

Voor leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs geldt een versoepeling van de quarantaineregels. Leerlingen die geen klachten hebben, maar wel in contact zijn geweest met een besmet persoon, hoeven niet langer in quarantaine. Deze regel gaat vanaf woensdag in. Dit maakte het kabinet bekend tijdens de persconferentie.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.