Home > Nieuws > Kennisbank > Middelbare school > Kijktip! Mijn schooladvies slaat nergens op

Kijktip! Mijn schooladvies slaat nergens op.

16 juni 2023 Nieuws

Je kind krijgt een vmbo-advies van de basisschool terwijl uit de eindtoets blijkt dat de havo haalbaar is. Dit overkomt bijna de helft van de leerlingen met een migratieachtergrond of praktisch opgeleide ouders. In het televisieprogramma Nadia praat presentatrice Nadia Moussaid hierover. Wat doet dit met kinderen en wat betekent dit voor de rest van hun leven?

Lager mikken?

Nadia praat hierover met vier gasten die dit zelf hebben meegemaakt. Een daarvan is Milio van de Kamp. Hij is nu universitair docent maar was zelf ooit vmbo-k-leerling. Milo vertelt in het programma dat hij uit een kansarme omgeving komt. In zijn boek ‘Misschien moet je iets lager mikken’, vertelt hij over zijn schooltijd.

In je eentje tegenover een systeem

Ook Ruşen Koç kreeg op de basisschool tegen zijn zin een vmbo-advies. Het is vreselijk moeilijk om omhoog te klimmen na een lager schooladvies, vertelt hij in het televisieprogramma. ‘Je staat in je eentje tegenover een systeem’. Hij strijdt nu tegen kansenongelijkheid.

Niet eens met schooladvies?

Wil je meer informatie over het schooladvies van je kind? Bekijk hier het overzicht met de belangrijkste informatie. Heb je nog vragen? Neem contact met ons op via e-mail: vraag@oudersenonderwijs.nl, WhatsApp of telefonisch: 088-6050101. We zijn op werkdagen bereikbaar tussen 09.30-12.30 uur en 13.00-16.00 uur.

De uitzending bekijk je hier.

Gerelateerde onderwerpen

6 tips voor een goed gesprek op school en thuis

Scholen krijgen de komende twee en een half jaar extra financiële middelen. Hiermee moeten zij de gevolgen van de coronacrisis aanpakken. U mag aannemen dat de school met u deelt hoe uw kind ervoor staat en een passend vervolgtraject aan de orde stelt. Dat begint met een goed gesprek tussen leraar, leerling en ouders. Het is belangrijk dat u zich op zo’n gesprek goed voorbereidt. De volgende stappen helpen hierbij. Ook leraren kunnen onderstaande tips volgen om een gesprek te voeren.

Lees meer

Anna: ‘Zorg dat je kind ziet dat je altijd voor ‘m klaarstaat’

Anna’s zoon wordt gepest. Lelijke dingen zeggen, spullen afpakken en opsluiten in de wc. Maar omdat het niet dagelijks gebeurt, is het volgens de basisschool geen pesten.

Lees meer

Uitslag doorstroomtoets

Wat kun je als ouder verwachten van de uitslag van de doorstroomtoets?

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.