Home > Nieuws > Nieuws > Oproep aan minister: Zorg dat de AOb weer aan tafel komt

Oproep aan minister: Zorg dat de AOb weer aan tafel komt.

4 oktober 2022 Nieuws

Eind september maakte de Algemene Onderwijsbond (AOb) bekend te stoppen met de overleggen met het ministerie over passend onderwijs. In een brief roept Ouders & Onderwijs minister Wiersma op om er alles aan te doen om de vertegenwoordigers van de vakbond weer aan tafel te krijgen. ‘Want zonder hun betrokkenheid komen we er niet,’ zo staat in de brief.

Naar de mening van bestuurder Thijs Roovers van de AOb was er in het overleg te weinig aandacht voor de stem van het onderwijspersoneel. ‘Het systeem leidt tot frustraties en hoge werkdruk. Leraren moeten binnen de klas meer leerlingen met een extra zorgvraag bedienen dan voor de invoering van passend onderwijs.’

Kleinere klassen

Directeur Lobke Vlaming van Ouders & Onderwijs kan zich in de kritiek vinden. ‘In de plannen voor de verbetering van passend onderwijs ligt de nadruk vooral op verbeteringen buiten de klas, terwijl de leraren, ouders en leerlingen consequent hebben aangegeven dat verbeteringen op het niveau van de klas merkbaar moeten zijn. Onder andere door leraren beter te ondersteunen, werkdruk te verminderen, te werken aan kleinere klassen en door in de opleiding van leraren aandacht te besteden aan passend onderwijs.’

In de brief van Ouders & Onderwijs staat dan ook dat het geluid uit de praktijk veel meer gehoord en serieus genomen moet worden. En dat de minister aan zet is om de AOb weer aan tafel te krijgen. Wil je meer weten? Lees de complete brief. Deze is mede ondertekend door de organisaties Balans, Ieder(in) en LBVSO.

Vaart maken

Hoe zat het ook alweer met passend onderwijs? De gesprekken met de belangenorganisaties is onderdeel van de start van de verbeteraanpak passend onderwijs. Minister Wiersma gaf eerder dit jaar aan hier vaart mee te willen maken. Het doel moet zijn om het onderwijs voor elke leerling echt inclusief te maken. Maar daarvoor zijn dus nog wel wat hobbels te nemen.

Vragen

Heb je vragen over passend onderwijs? Je kunt altijd kijken in onze kennisbank. Daar vind je veel informatie op een rij. Maar je kunt natuurlijk ook contact opnemen met onze medewerkers. Via e-mail: vraag@oudersenonderwijs.nl, WhatsApp of telefonisch: 088-6050101. We zijn op werkdagen bereikbaar tussen 09.30-12.30 uur en 13.00-16.00 uur.

Gerelateerde onderwerpen

Kamerdebat over toekomst passend onderwijs

Op 16 november aanstaande praat minister Slob met de Tweede Kamer over passend onderwijs. Ter voorbereiding schreven Ouders & Onderwijs , Balans en Ieder(in), met steun van een grote groep ouderorganisaties een brief. Daarin roepen zij de minister en de Tweede Kamer op om stappen te zetten zodat passend onderwijs echt passend is.

Lees meer

Onze aanbevelingen wetsvoorstel ‘Versterking positie ouders en leerlingen in passend onderwijs’

Hierbij onze reactie en aanbevelingen op het wetsvoorstel ‘Versterking positie ouders en leerlingen in passend onderwijs’.

Lees meer

Wiersma wil vaart maken met passend onderwijs

Op woensdag 30 maart sprak de Tweede Kamer met minister Wiersma over het passend onderwijs. De aanleiding voor het debat was een voortgangsrapportage over de plannen die de vorige minister, Arie Slob, in 2020 presenteerde. Ouders & Onderwijs heeft samen met 19 organisaties een brief gestuurd naar de Kamerleden. Tijdens het debat werden veel onderwerpen eruit besproken. We noemen er een aantal.

Lees meer

Meer informatie

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.