Home > Nieuws > Nieuws > Scenario’s om onderwijs zo lang mogelijk open te houden

Scenario’s om onderwijs zo lang mogelijk open te houden.

7 juli 2022 Nieuws

Mocht het coronavirus straks weer opleven, dan moeten scholen en kinderopvang zo lang mogelijk open kunnen blijven. Dat is het uitgangspunt van het kabinet en verwerkt in sectorplannen voor onderwijs en kinderopvang. In het sectorplan staan vier fases met maatregelen voor scholen en kinderopvang om besmettingen te beperken.

Fases

Het sectorplan is in overleg met het onderwijsveld tot stand gekomen. Er zijn  vier fases met bijbehorende maatregelen die in zo’n draaiboek komen. Dat zijn, van donkergroen tot rood, de volgende:

  • Fase 1 (donkergroen, preventie) heeft basismaatregelen. Bijvoorbeeld: handen wassen, hoesten en niezen in ellenboog, thuis blijven en testen bij klachten;
  • Fase 2 (groen, preventie) heeft voorzorgsmaatregelen. Bijvoorbeeld: meer aandacht voor mensen met een kwetsbare gezondheid;
  • Fase 3 (oranje, interventie) heeft maatregelen om contacten te beperken. Bijvoorbeeld: looproutes, gebruik mondkapjes bij verplaatsing, afstand houden;
  • Fase 4 (rood, interventie) heeft maatregelen die nog verder gaan om contacten te beperken. Bijvoorbeeld minder kinderen, studenten of docenten in ruimtes en locaties.

 Draaiboeken maken

Het plan is dat scholen en kinderopvang zelf een draaiboek maken voor hun eigen locaties. In verschillende scenario’s is duidelijk welke stappen het onderwijs neemt in verschillende fases van de pandemie. Omdat iedere school en locatie weer anders is, gaan scholen zelf draaiboeken maken voor hun eigen context en locatie(s). Deze draaiboeken moeten uiterlijk 1 oktober 2022 aan de medezeggenschap worden voorgelegd.

Vragen?

Wil je meer weten? De Rijksoverheid heeft een handige infographic gemaakt met alle fases daarin voor basisschool en voortgezet onderwijs. Voor antwoorden op vragen mag  je natuurlijk ook contact opnemen met onze medewerkers. Via e-mail: vraag@oudersenonderwijs.nl, WhatsApp of telefonisch: 088-6050101. We zijn op werkdagen bereikbaar tussen 09.30-12.30 uur en 13.00-16.00 uur.

Gerelateerde onderwerpen

Gelden NP Onderwijs ook voor jongeren die niet staan ingeschreven op een school

Om de gevolgen van corona en de scholensluitingen op te vangen krijgen scholen extra geld: Het Nationaal Programma Onderwijs (NP Onderwijs). De gelden voor NP Onderwijs waren eerst alleen beschikbaar voor leerlingen op een school. Maar nu ook voor kinderen die niet staan ingeschreven op een school: WEL in ontwikkeling heet dit plan.

Lees meer

Streep door extra lange kerstvakantie

Er komt geen extra lange kerstvakantie en de zomervakantie wordt niet verkort. De kerstvakantie op de basis- en middelbare scholen blijft dus twee weken, terwijl de lengte van de zomervakantie 6 weken blijft. Dit maakten ministers Kuipers van Volksgezondheid en Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs deze week bekend.

Lees meer

Ouders tegen aanpassen schoolvakanties

De meeste ouders zien liever geen aanpassingen van de schoolvakanties. Bijna driekwart wil geen langere kerstvakantie en kortere zomervakantie.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.