Home > Nieuws > Nieuws > Voorbereiding op examen in coronatijd voldoende volgens ouders

Voorbereiding op examen in coronatijd voldoende volgens ouders.

14 mei 2021 Nieuws

Maandag 17 mei begon voor examenleerlingen in het voortgezet onderwijs het centraal eindexamen. Ondanks de coronamaatregelen vindt een grote meerderheid van ouders dat de voorbereiding op het examen voldoende was. Dit blijkt uit een onderzoek van Ouders & Onderwijs onder het Landelijk Ouderpanel.

Voorbereiding examen verliep goed

Vorig jaar rond deze tijd zaten we net een paar maanden in de eerste lockdown. Toen werd besloten om het centraal eindexamen niet door te laten gaan. Dit jaar gaan de examens wel door, zij het met aangepaste regels. Volgens 59% van de ouders verliep de voorbereiding op het examen goed. Eindexamenleerlingen mochten tijdens de laatste schoolsluiting wél naar school. Maar door de heropening op 1 maart van het voortgezet onderwijs aan alle klassen, kregen veel examenleerlingen minder fysiek les. Dit bevestigt 44% van de ouders.

Ouders blij met doorgaan examens

Ruim twee derde van de ouders is blij dat dit jaar het centraal examen in aangepaste vorm doorgaat. Zo mogen de leerlingen de examens verdelen over het eerste en tweede tijdvak, is het tweede tijdvak langer en krijgen de kandidaten een extra herkansing. Bovendien mogen ze één vak (een niet-kernvak) niet mee laten tellen voor de einduitslag. 54% van de ouders maakt zich door corona wel extra zorgen over het eindexamen.

Examen verdelen over tijdvakken

Zoals gezegd is een van de aangepaste regels dat het centraal eindexamen dit jaar over meerdere tijdvakken mag worden verdeeld: 63% van de ouders geeft aan dat zij samen met de leerling mochten meebeslissen over deze spreiding van examens.

Landelijk Ouderpanel

De vragen over het eindexamen maken deel uit van een groter onderzoek over de impact van corona op het onderwijs. Eerder publiceerden we al een bericht over de beperkte testbereidheid onder ouders. Aan dit onderzoek werkten in totaal 1437 ouders mee van het Landelijk Ouderpanel, 97 ouders vulden de vragen over het eindexamen in. De resultaten in dit bericht zijn daarom indicatief. U kunt de complete rapportage raadplegen. Wilt u ook uw mening geven over het onderwijs van uw kind? Lees meer over het ouderpanel en meld u meteen aan!

Vragen?

Voor vragen over de examens kunt u onze FAQ centraal eindexamen raadplegen. Maar u kunt natuurlijk ook contact opnemen met onze medewerkers. Via e-mail: vraag@oudersenonderwijs.nl of telefonisch: 088-6050101. We zijn op werkdagen bereikbaar tussen 09.30-12.30 uur en 13.00-16.00 uur.

Gerelateerde onderwerpen

Alle aanpassingen centraal eindexamen

Het centraal eindexamen op middelbare scholen gaat dit schooljaar door, maar er is een aantal aanpassingen. Volgens minister Slob kunnen leerlingen door aanvullende maatregelen een volwaardig diploma halen. Maar wat zijn precies de uitgangspunten en aanvullende maatregelen? We geven een overzicht.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.