Home > Nieuws > Nieuws > Basisscholieren krijgen week eerder kerstvakantie

Basisscholieren krijgen week eerder kerstvakantie.

14 december 2021 Nieuws
kerstvakantie bassischool

De kerstvakantie begint op basisscholen en scholen voor speciaal basisonderwijs een week eerder. Ook de buitenschoolse opvang (bso) gaat eerder dicht. De middelbare scholen en kinderopvang blijven wel open. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus wordt tegengegaan. Dit maakte het kabinet dinsdagavond tijdens de persconferentie bekend.

Dit is het laatste nieuws. We werken de informatie op onze website continu bij.

Scholen regelen opvang voor kwetsbare leerlingen en kinderen waarvan minimaal één van de ouders een cruciaal beroep uitoefent. Omdat scholen dit misschien nog niet onmiddellijk kunnen organiseren, mogen scholen maandag in het uiterste geval nog open blijven. Met deze vervroegde sluiting duurt de kerstvakantie voor basisschoolleerlingen nu van 20 december tot maandag 10 januari.

Afstandsonderwijs

Scholen kunnen afstandsonderwijs verzorgen, maar dit is geen verplichting. Door het plotselinge besluit is er begrip voor scholen die dit niet zo snel kunnen regelen.

Advies

Het kabinet volgt hiermee het advies van het OMT op. Deze experts drongen eerder al aan op sluiting om de verspreiding van de omikronvariant tegen te gaan. Het idee is dat de kinderen langer ‘in de eigen gezinsbubbel’ blijven en zo de kans op besmettingen kleiner is. Daarom geldt er ook een dringend advies voor ouders om opa’s en oma’s niet in te zetten om kinderen op te vangen. Uit onderzoek van Ouders & Onderwijs bleek deze week dat het grootste gedeelte van de ouders (60%) juist tegen het eerder sluiten van de scholen is.

Laatste nieuws

Wil je op de hoogte blijven van onderwijsnieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief. En volg onze social-kanalen op Twitter, Facebook, Instagram en LinkedIn. Voor antwoorden op vragen kun je terecht op onze FAQ-pagina. Maar je kunt natuurlijk ook contact opnemen met onze medewerkers. Dat kan via e-mail: vraag@oudersenonderwijs.nl of telefonisch: 088-6050101. We zijn op werkdagen bereikbaar tussen 09.30-12.30 uur en 13.00-16.00 uur.

Gerelateerde onderwerpen

Vraag & antwoord: Coronaregels op school

Basisscholen, middelbare scholen, mbo-scholen, hogescholen en universiteiten zijn weer geopend voor fysieke lessen. Verder komt er zeer binnenkort een einde aan een groot aantal coronamaatregelen in het onderwijs. Zo mogen ouders de school weer in en komen de regels voor groepsgrootte, cohorten, looproutes en gespreide pauzes te vervallen.

Lees meer

Meeste ouders tegen vervroegen kerstvakantie

De kerstvakantie moet niet met een week worden vervroegd. Dat vindt een meerderheid van de ouders. Zo blijkt uit een peiling van Ouders & Onderwijs onder ruim 1.700 ouders. Van de ouders die aan de peiling meededen geeft 60% aan dat scholen wat hen betreft sowieso openblijven.

Lees meer

OMT-advies: ‘Vervroeg de kerstvakantie met een week’

Vervroeg de kerstvakantie met een week zodat besmettingen tijdens de feestdagen worden voorkomen. Dat stelt het Outbreak Management Team (OMT) in zijn laatste advies aan het kabinet. Over de effectiviteit van deze maatregel bestaat enige twijfel.

Lees meer

Kabinet wil sluiten scholen voorkomen, maar sluit het niet uit.

Tijdens het debat in de tweede Kamer over de coronamaatregelen maakte minister Arie Slob gisteravond duidelijk dat het kabinet wil voorkomen dat de scholen eerder dicht moeten. Echter, gezien de hoge besmettingscijfers kan hij het ook niet helemaal uitsluiten. Op 14 december wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Naast Slob waren ook minister-president Rutte en minister De Jonge aanwezig bij het debat.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.