Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Nieuws > Weg met de snoepautomaat op school

Weg met de snoepautomaat op school.

3 januari 2019 Nieuws

Tv-programma Kassa besteedde aandacht aan snoepautomaten in schoolkantines. Zelfs op middelbare scholen met het predikaat Gezonde School staan de automaten vaak nog gewoon in de aula. De mening van ouders is duidelijk: op een school hoort geen snoepautomaat.

Ouders zeggen nee tegen snoepautomaat

Op Facebook en Twitter werd massaal gereageerd op de stelling: Op een school hoort geen snoepautomaat. Maar liefst 1857 ouders vulden de poll in. Daarvan bleek 83% het eens te zijn met de stelling. Een stevig signaal dus om de snoepautomaten uit scholen weg te halen.

Tegengaan van overgewicht

Overgewicht is een groot probleem. Ook kinderen hebben steeds vaker last van overgewicht. Bij het voorkomen van overgewicht kunnen scholen een belangrijke rol spelen. Want gezond leren eten begint al vanaf een jonge leeftijd en de voordelen werken tot op late leeftijd door. Daarom heeft de overheid kort geleden een Nationaal Preventieakkoord gesloten met een groot aantal maatschappelijke organisaties.

Aandacht voor gezondheid op school

Steeds meer scholen hebben aandacht voor gezondheidsbevordering. Door aan bepaalde eisen te voldoen kan een school het predikaat Gezonde School krijgen. Bovendien hanteren veel scholen een voedingsbeleid, waardoor gezondheid gestimuleerd wordt. Hierover krijgen wij veel vragen van ouders bij ons informatiepunt binnen. Bijvoorbeeld over de aanwezigheid van snoep op een school met het predikaat Gezonde School.

Ook snoepautomaten op Gezonde Scholen

Tv-programma Kassa besteedde aandacht aan de aanwezigheid van snoepautomaten op scholen. Ook daaruit bleek dat op scholen met het predikaat Gezonde School nog steeds snoepautomaten aanwezig zijn. In de uitzending komen een expert, een school en het Voedingscentrum aan het woord. Zij leggen uit hoe dit komt. Benieuwd? Kijk de uitzending terug.

Gerelateerde onderwerpen

Nieuws

Gezonde Basisschool van de Toekomst écht gezonder

In regio Parkstad Zuid-Limburg werken vier scholen met het concept 'De Gezonde Basisschool van de Toekomst'. Onderzoek van de Universiteit van Maastricht laat zien dat kinderen op deze scholen gezonder eten en meer bewegen.

Lees meer
Nieuws

School als gezondere omgeving

Nederland moet gezonder worden. Daarom zijn in een Nationaal Preventieakkoord afspraken gemaakt over de aanpak van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Ook op scholen is er nog veel te winnen op het gebied van gezondheid. Directeur Lobke Vlaming tekende het akkoord namens Ouders & Onderwijs.

Lees meer
Nieuws

De schoollunch: beter eten, beter leren?

Gaan kinderen beter leren als ze een gezonde schoollunch krijgen? Om dat te onderzoeken verzorgen drie basisscholen een jaar lang elke dag een gezonde lunch voor kinderen. De onderzoekers kijken of deze kinderen beter presteren op school en of ze ook thuis gezonder gaan eten. Daarbij is er ook aandacht voor de wensen en behoeften van ouders en kinderen.

Lees meer
Nieuws

Druk op ouders om laptop of tablet te kopen

Samen met Kassa onderzochten we hoe scholen omgaan met de aanschaf van een laptop of tablet. Ouders blijken vooral op de middelbare school hoge kosten te moeten maken. Ze ervaren bovendien behoorlijke druk vanuit school.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.