Home > Nieuws > Nieuws > Zelf beslissen vaccinatie jongeren 12-18 jaar

Zelf beslissen vaccinatie jongeren 12-18 jaar.

7 juli 2021 Nieuws

De Gezondheidsraad geeft een positief advies over vaccinatie tegen COVID-19 voor jongeren tussen 12–18 jaar. Het kabinet heeft dit advies overgenomen. Jongeren mogen zelf beslissen of ze een afspraak maken voor vaccinatie.

Weloverwogen beslissing

Volgens de wet mogen jongeren ouder dan 16 jaar zelf beslissen of zij een vaccinatie willen of niet. Bij jongeren tussen de 12–16 jaar is het de bedoeling dat ouders en kinderen overleggen en het samen eens worden over wel of niet vaccineren. Als dat niet lukt, dan is de mening van de jongere doorslaggevend. Concreet betekent dit dat jongeren vanaf 12 jaar zich ook zonder toestemming van de ouder of voogd mogen laten vaccineren, als dit de weloverwogen wens en beslissing van het kind is. Dit is vastgelegd in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO).

Meer informatie?

Op de website van de Rijksoverheid is meer informatie te vinden om een passende keuze te maken.  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/feiten-over-coronavaccinatie.

Gerelateerde onderwerpen

Alles wat je wilt weten over zelftesten in het onderwijs

Bij de persconferentie op 26 november is besloten om de bestaande maatregelen in het onderwijs uit te breiden. Voor alle leerlingen op de middelbare school en leerlingen in de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool geldt het advies om tweemaal in de week preventief te testen. Deze zelftesten zijn op school beschikbaar. Vooral om de veiligheid te waarborgen en coronabesmettingen te voorkomen. Het advies is om deze zelftest twee keer in de week te doen. Het gebruik is altijd vrijwillig.

Lees meer

Weer lessen op universiteiten, hogescholen en mbo-scholen

Studenten en leerlingen kunnen weer op universiteiten, hogescholen en het mbo terecht om lessen te volgen. Het kabinet maakte vanavond deze versoepelingen in het coronabeleid bekend.

Lees meer

Vraag & antwoord: Coronaregels op school

Basisscholen, middelbare scholen, mbo-scholen, hogescholen en universiteiten zijn weer geopend voor fysieke lessen. Verder komt er zeer binnenkort een einde aan een groot aantal coronamaatregelen in het onderwijs. Zo mogen ouders de school weer in en komen de regels voor groepsgrootte, cohorten, looproutes en gespreide pauzes te vervallen.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.