Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Nieuws > Zelf beslissen vaccinatie jongeren 12-18 jaar

Zelf beslissen vaccinatie jongeren 12-18 jaar.

7 juli 2021 Nieuws

De Gezondheidsraad geeft een positief advies over vaccinatie tegen COVID-19 voor jongeren tussen 12–18 jaar. Het kabinet heeft dit advies overgenomen. Jongeren mogen zelf beslissen of ze een afspraak maken voor vaccinatie.

Weloverwogen beslissing

Volgens de wet mogen jongeren ouder dan 16 jaar zelf beslissen of zij een vaccinatie willen of niet. Bij jongeren tussen de 12–16 jaar is het de bedoeling dat ouders en kinderen overleggen en het samen eens worden over wel of niet vaccineren. Als dat niet lukt, dan is de mening van de jongere doorslaggevend. Concreet betekent dit dat jongeren vanaf 12 jaar zich ook zonder toestemming van de ouder of voogd mogen laten vaccineren, als dit de weloverwogen wens en beslissing van het kind is. Dit is vastgelegd in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO).

Meer informatie?

Op de website van de Rijksoverheid is meer informatie te vinden om een passende keuze te maken.  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/feiten-over-coronavaccinatie.

Gerelateerde onderwerpen

Alles wat je wilt weten over zelftesten in het onderwijs

Alle middelbare scholen mogen vanaf 31 mei weer volledig open voor leerlingen. Vanaf 7 juni is dat verplicht. Leerlingen hoeven dan geen anderhalve meter afstand meer van elkaar te houden. Om dat mogelijk te kunnen maken zijn zelftesten voor leerlingen beschikbaar. Deze zelftest kan de leerling twee keer per week bij zichzelf afnemen. Het gebruik ​is altijd vrijwillig.

Lees meer

Versoepelingen in coronabeleid op school

De coronabesmettingen nemen af en daarom is er ook op school veel ruimte voor versoepelingen. Zo hoeven leerlingen niet meer in vaste groepen te werken (cohortering) en zijn activiteiten met ouders toegestaan. Dat kondigde het kabinet aan in een persconferentie vrijdagavond.

Lees meer

Vraag & antwoord: Hoe ziet het onderwijs er na de laatste persconferentie uit?

Er zijn versoepelingen in het coronabeleid op scholen. Zo zijn de quarantaineregels versoepeld voor het primair onderwijs. Dit betekent dat er geen quarantaineplicht volgt bij een besmetting in de klas. Verder vervallen de anderhalve-meter-regel en het mondkapje in het voortgezet onderwijs.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld u aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.