Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Kwaliteit van het onderwijs > Examens > De examenperiode: tips voor ouders

De examenperiode: tips voor ouders.

Voor veel leerlingen, en ook voor ouders, is de examenperiode een spannende tijd. Alles staat in het teken van het halen van het examen. Hier vind je tips om jouw kind optimaal te helpen en ondersteunen. En wat je kunt doen als het examen niet gaat zoals verwacht.

Wat kun je als ouder doen tijdens de examenperiode

Veel ouders vragen zich af of ze hun kind kunnen helpen bij het examen. Dat kan zeker! Denk bijvoorbeeld aan het plannen, eten en bewegen. Daarmee helpt je jouw kind de examens zo goed mogelijk door te komen en hopelijk te slagen. Verder is het belangrijk goed op de hoogte te zijn wat er in de examenweken gebeurt. Op mijneindexamen.nl vind je het examenrooster en andere nuttige informatie.

Onderstaande tips en suggesties helpen jou en jouw kind de examenperiode met zo min mogelijk stress te overleven.

Planning, overzicht en structuur

 • Vraag of jouw kind een examenplanning gemaakt heeft en loop die samen door.  Bespreek dat jouw kind ook tijd voor ontspanning en tijd voor onvoorziene gebeurtenissen inplant.

 • Plak het examenrooster op een voor iedereen zichtbare plek, bijvoorbeeld op de koelkast. Streep elke dag samen af welk examen is afgerond.

 • Laat jouw kind vooraf tijd inplannen om zijn kamer ‘studievriendelijk’ te maken. In een opgeruimde kamer is er minder afleiding en kan jouw kind zich beter concentreren.

Gezonde basis

 • Help jouw kind in de examentijd met een gezonde ondersteuning. Vers fruit en verse groentes zijn brandstof voor de hersenen.
 • Zorg dat jouw kind regelmatig pauzeert en ontspant. Dat hebben de hersenen nodig.
 • Help jouw kind herinneren dat tussendoor even naar buiten gaan of een uurtje sporten goed is om daarna weer fit en fris verder te studeren.
 • Zorg dat jouw kind ook zijn studiekamer fris houdt, zet het af en toe het raam goed open voor frisse lucht.
 • Zorg dat jouw kind voldoende slaapt, dat helpt voor goede concentratie tijdens het examen.

Helpen, oefenen en sociale media

 • Vraag jouw kind welke hulp hij nodig heeft. Dat is niet voor elk kind hetzelfde. De een wil wel overhoord worden, de ander niet, houd daar rekening mee. ​
 • ​Er is op internet veel oefenmateriaal als voorbereiding op de examens. Kijk zelf ook eens op de website van Examenoverzicht om een idee te krijgen. Ook op YouTube staan veel uitlegfilmpjes van examenstof.
 • Bespreek met jouw kind de rol van sociale media tijdens het leren. ​Whatsapp kan voor jouw kind handig zijn om even snel een vraag over een vak aan een klasgenoot of leraar te stellen. Maar sociale media kunnen ook voor te veel afleiding en concentratieverlies leiden. Het is daarom wijs om het gebruik ervan in de examentijd binnen de perken te houden. Bespreek dat met elkaar.

Positieve sfeer, begrip en ondersteuning tijdens de examenperiode

 • Toon belangstelling en vraag hoe het gaat.
 • ​Help relativeren als jouw kind aangeeft dat een examen minder goed is gegaan en help de motivatie met complimenten voor bijvoorbeeld inzet en werkhouding.
 • Zorg dat de sfeer in huis rustig en ontspannen is, stel een gezellig etentje met vrienden liever uit tot na de examens.
 • ​Onenigheidje? Beter een gesprek daarover na de examens te voeren. Verstandig om nu niet te veel druk op jouw kind te leggen.

Klachten, vragen en examenantwoorden

Is er tijdens het examen iets niet goed gegaan? Of klopte er volgens jouw kind niets van de vragen of het niveau van het examen? Elk jaar heeft het LAKS een meldpunt voor klachten rondom de centrale examens. Jouw kind kan een klacht indienen via deze speciale website. Er kan ook gebeld worden met de Klachtenlijn: 030-7900910. Alle klachten worden verzameld, zodat fouten in de examens en tijdens de examens zo snel mogelijk kunnen worden opgelost. Op de website staan ook de antwoorden van de examens, het examenrooster en meer informatie.

Ouders & Onderwijs is er voor ouders. Heb je vragen over een examen, het diploma of wat er gebeurt als jouw kind is gezakt? Dan kunt je altijd contact opnemen met ons informatiepunt.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Veelgestelde vragen centraal eindexamen

Leerlingen van het vmbo, havo en vwo ronden hun opleiding af met het centraal eindexamen. Er zijn digitale, schriftelijke en praktijkexamens.

Lees meer
Dossier

Staatsexamen

Het staatsexamen is bedoeld voor leerlingen die niet (meer) op een reguliere school voor voortgezet onderwijs zitten en wel een diploma willen halen.

Lees meer
Dossier

Programma voor toetsing en afsluiting

Voor de schoolexamens, waaronder ook het sectorwerkstuk voor het vmbo of het profielwerkstuk voor havo of vwo, stelt de school zelf regels op.

Lees meer
Dossier

Hulpmiddelen bij centrale examens

Het is mogelijk om het eindexamen in het voortgezet onderwijs op aangepaste manier af te leggen.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.