Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Mbo > Soorten en niveaus mbo-opleidingen

Soorten en niveaus mbo-opleidingen.

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) biedt een breed aanbod van opleidingen op verschillende niveaus. Hoe weet je welk soort en niveau opleiding geschikt is voor jouw kind? We geven hieronder een overzicht, zodat de keuze wat makkelijker wordt.

Welk niveau?

Het is allereerst belangrijk dat je kind weet op welk niveau die start. De vooropleiding bepaalt dat. Op het mbo zijn er vier verschillende niveaus met de volgende toelatingseisen:

  • Niveau 1 entree opleiding: éénjarige opleiding voor iedereen vanaf 16 jaar zonder diploma.
  • Niveau 2 basisberoepsopleiding: één tot tweejarige opleiding voor leerlingen met minimaal een diploma vmbo-basis of mbo-1, of een overgangsbewijs van drie naar vier havo of vwo.
  • Niveau 3 vakopleiding: twee tot driejarige opleiding voor leerlingen met minimaal een diploma vmbo-kader of mbo-2, of een overgangsbewijs van drie naar vier havo of vwo.
  • Niveau 4 middenkaderopleiding: voor leerlingen met minimaal een diploma vmbo-kader of mbo-2, of een overgangsbewijs van drie naar vier havo of vwo.
  • Niveau 4 specialistenopleiding: éénjarige opleiding voor studenten die na het behalen van het mbo-3-diploma door willen leren in hetzelfde beroep.

Studenten die geen diploma hebben kunnen er ook voor kiezen om een toelatingsonderzoek te doen voor een mbo-opleiding niveau 2, 3 of 4.

BOL en BBL

Binnen het mbo zijn er niet alleen verschillende niveaus, maar ook verschillende typen opleidingen: BOL en BBL. Bij een beroepsopleidende leerweg (BOL) gaat je kind de meeste uren naar school. Daarnaast doet die praktijkervaring op door stage te lopen. In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werken studenten vier dagen per week en gaan zij één dag per week naar school. Het is dus belangrijk om na te gaan of je kind houdt van studeren  op school of juist liever zoveel mogelijk praktisch bezig is.

Erkende mbo-opleidingen

Heeft je kind een mbo-opleiding op het oog? Check dan altijd of deze erkend is. Dit kan in het Crebo-register. Ga daarvoor naar de website van DUO. Daar vind je ook de officiële naam van de opleiding. Hiermee kun je een mbo-opleiding gemakkelijker vergelijken met dezelfde opleiding op andere mbo-scholen.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Privé: Mbo

Ouders & Onderwijs is er voor alle ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd. Ouders kunnen bij ons terecht voor advies en antwoorden op hun vragen.

Lees meer
Dossier

Stage tijdens de mbo-opleiding

Tijdens de stage leert je kind hoe het is om straks te werken. Maar hoe zit het met afspraken?

Lees meer
Dossier

Regels rondom werktijden stage

Als je kind gaat stagelopen zijn er een paar regels rondom werktijden waar alle partijen zich aan moet houden.

Lees meer
Dossier

Stagediscriminatie

Het mag niet, maar helaas gebeurt het wel: stagediscriminatie.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.