Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Mbo > Mbo niveau 4: Middenkader- en specialistenopleiding

Mbo niveau 4: Middenkader- en specialistenopleiding.

Het mbo kent vier verschillende niveaus. Het diploma dat je kind eerder behaalde, bepaalt op welk mbo-niveau die zich kan inschrijven. Mbo niveau 4 bestaat uit twee typen opleidingen: de middenkaderopleiding en specialistenopleiding. Welke toelatingseisen gelden er? Wat leert je kind? En wat kan je kind met het diploma? Lees het in dit artikel.

Middenkaderopleiding

Je kind kan een mbo 4 opleiding volgen als die een mbo 2 opleiding heeft afgerond, of als er minimaal een vmbo-kader diploma is behaald. Ook leerlingen met een overgangsbewijs van drie naar vier havo of vwo voldoen aan de voorwaarden voor een mbo 4 opleiding. Voldoet je kind niet aan deze voorwaarden? Dan is een toelatingsonderzoek een mogelijkheid. De opleiding duurt drie of vier jaar.

Specialistenopleiding

De specialistenopleiding is bedoeld voor studenten die na het behalen van het mbo-3-diploma door willen leren in hetzelfde beroep. De specialistenopleiding duurt meestal nog 1 jaar.

Inhoud van de opleiding mbo niveau 4

Een opleiding op niveau 4 bereidt je kind voor op het volledig zelf uitvoeren van werkzaamheden. Het gaat bijvoorbeeld om beroepen als filiaalbeheerder en activiteitenbegeleider. Het is ook mogelijk dat je kind na deze opleiding doorstudeert aan het hbo.

BOL of BBL

Je kind volgt een beroepsopleidende leerweg (BOL) of een beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Niet elke mbo-school biedt beide leerwegen aan. Sommige hebben alleen een BOL- of alleen een BBL-opleiding. Bij het maken van een keuze is het belangrijk om na te gaan hoe dat zit op de mbo-school van jouw kind.

Na de opleiding

Na het afronden van de mbo 4 studie kan je kind aan het werk. Veel sectoren staan te springen om medewerkers met een mbo-opleiding. Als je kind na niveau 4 nog wil doorleren, dan is het mogelijk om door te stromen naar een hogeschool.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Privé: Mbo

Ouders & Onderwijs is er voor alle ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd. Ouders kunnen bij ons terecht voor advies en antwoorden op hun vragen.

Lees meer
Dossier

Stage tijdens de mbo-opleiding

Tijdens de stage leert je kind hoe het is om straks te werken. Maar hoe zit het met afspraken?

Lees meer
Dossier

Regels rondom werktijden stage

Als je kind gaat stagelopen zijn er een paar regels rondom werktijden waar alle partijen zich aan moet houden.

Lees meer
Dossier

Stagediscriminatie

Het mag niet, maar helaas gebeurt het wel: stagediscriminatie.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.