Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Mbo > Mbo niveau 3: Vakopleiding

Mbo niveau 3: Vakopleiding.

Het mbo kent vier verschillende niveaus. Het diploma dat je kind behaalde, bepaalt op welk mbo-niveau die zich kan inschrijven. Het niveau 3 is de vakopleiding en volgt op de basisberoepsopleiding. Welke toelatingseisen gelden er? Wat leert je kind? En wat kan je kind met het diploma? Lees het in dit artikel.

Voor wie is de opleiding mbo niveau 3?

Je kind kan een mbo 3 opleiding volgen als die een mbo 2 diploma heeft, of als er minimaal een vmbo-kader diploma is behaald. Ook leerlingen met een overgangsbewijs van drie naar vier havo of vwo voldoen aan de voorwaarden voor een mbo 2 opleiding. Voldoet je kind niet aan deze voorwaarden? Dan is een toelatingsonderzoek een mogelijkheid. De opleiding duurt twee of drie jaar.

Inhoud van de opleiding mbo niveau 3

Op een mbo-opleiding op niveau 3 wordt je kind voorbereid om zelfstandig aan de slag te kunnen gaan binnen een bedrijf. Het idee is dat je kind na deze opleiding meer verantwoordelijkheden aan kan en zelfstandig kan werken. Bij deze opleiding kan je kind kiezen tussen een beroepsopleidende leerweg (BOL) of een beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Niet elke mbo-school biedt beide leerwegen aan. Sommige hebben alleen een BOL- of alleen een BBL-opleiding. Bij het maken van een keuze is het belangrijk om na te gaan hoe dat zit op de mbo-school van jouw kind.

Na de opleiding

Je kind kan met een diploma op niveau 3 gelijk aan de slag. Je kind kan zich daarna in één jaar extra scholen binnen het vakgebied op een mbo-4 specialistenopleiding. Wil je kind verder leren in een ander vakgebied? Dan kan je kind terecht op een mbo-4 middenkaderopleiding.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Privé: Mbo

Ouders & Onderwijs is er voor alle ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd. Ouders kunnen bij ons terecht voor advies en antwoorden op hun vragen.

Lees meer
Dossier

Stage tijdens de mbo-opleiding

Tijdens de stage leert je kind hoe het is om straks te werken. Maar hoe zit het met afspraken?

Lees meer
Dossier

Regels rondom werktijden stage

Als je kind gaat stagelopen zijn er een paar regels rondom werktijden waar alle partijen zich aan moet houden.

Lees meer
Dossier

Stagediscriminatie

Het mag niet, maar helaas gebeurt het wel: stagediscriminatie.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.