Onderwerp zoeken?
Typ hier uw onderwerp in
Geweigerd door de basisschool.
Is je kind geweigerd op de basisschool? Dan heb je vast vragen. Mag de school je kind wel weigeren? Om welke redenen mag dat, en wat kun je doen?
Wanneer mag de school je kind weigeren?
Een school mag je kind niet zomaar weigeren. Elke school moet namelijk een duidelijk beleid over toelating en weigering hebben. Als je kind geweigerd is, moet de school dit altijd onderbouwen. De school mag je kind weigeren om een aantal verschillende redenen:
- De school is vol
- Ouders onderschrijven de levensbeschouwing (zoals religie of overtuiging) van de school niet
- De school biedt een bijzondere vorm van onderwijs aan bovenop het regulier onderwijsprogramma
Naast de situaties hierboven zijn er nog andere situaties waarbij een basisschool je kind mag weigeren. Een school mag je kind bijvoorbeeld weigeren als die nog niet zindelijk is. Het kan ook zijn dat er in jullie gemeente afspraken zijn gemaakt over de verdeling van kinderen over scholen. Soms moet je kind daardoor in jullie eigen wijk naar school. Het komt ook voor dat er wordt geloot, of gezorgd dat broers en zussen naar dezelfde school kunnen. Dat laatste noemen we ook wel voorrangsregels.
De school is vol
In sommige woonplaatsen zijn basisscholen vol en is er geen plek meer voor je kind. Zit de basisschool van jullie keuze inderdaad vol? Dan mag deze school je kind weigeren. Vaak maken scholen dan ook gebruik van wachtlijsten, om de aanmeldingen bij te houden. Als de school vol is, geldt er geen zorgplicht.
Ouders onderschrijven de levensbeschouwing (zoals religie of overtuiging) van de school niet
Scholen met bijzonder onderwijs, zoals christelijke of islamitische scholen, mogen jou als ouder vragen om hun levensbeschouwing te onderschrijven. Dit betekent dat je de levensbeschouwing van de school accepteert en je kind ook met alle activiteiten die hierbij passen, mee moet doen. Dit kan bijvoorbeeld het vieren van Kerst- of Suikerfeest zijn of meedoen met bepaalde rituelen. Wil je niet dat je kind met een van deze activiteiten meedoet en onderschrijf je de levensbeschouwing niet? Dan mag de school je kind hierom weigeren. Dit moet duidelijk in het beleid over toelating en weigering van de school staan. De school heeft in dit geval geen zorgplicht.
Let op: een openbare school mag je kind hierom niet weigeren.
De school biedt een bijzondere vorm van onderwijs aan
Sommige scholen bieden bijzondere vormen van onderwijs aan bovenop het gewone onderwijs. Deze scholen mogen hier extra toelatingseisen voor stellen. Is de school bijvoorbeeld gefocust op toneel, muziek of kunst? Dan kan het zijn dat je kind auditie moet doen. Of heeft de school speciale sportklassen? Dan moet je kind aan de toelatingseisen van de school voldoen. Voldoet je kind niet aan deze eisen? Dan mag de school je kind weigeren. Deze eisen moeten duidelijk in het beleid over toelating en weigering van de school staan.
Wanneer mag de school je kind niet weigeren?
Vrijwillige ouderbijdrage
Een school mag je kind niet weigeren als je de vrijwillige ouderbijdrage niet betaald.
De school kan niet de juiste ondersteuning bieden aan je kind
Als je kind extra ondersteuning nodig heeft, mag de school je kind niet zomaar weigeren. De school doet dan eerst onderzoek of ze de juiste ondersteuning kunnen bieden, bijvoorbeeld met hulp van het samenwerkingsverband. De school moet altijd de weigering goed onderbouwen. De school heeft in dit geval wel zorgplicht: ze moeten zorgen dat je kind op een andere, passende school terecht kan. De basisschool heeft hiervoor zes weken de tijd en mag met maximaal vier weken verlengd worden.
Heeft de school na maximaal tien weken nog steeds geen beslissing genomen? Dan schrijft de school je kind tijdelijk in, totdat er wel een beslissing genomen is.
Staat je kind op de wachtlijst en heeft die een ondersteuningsbehoefte? Dan gaat de zorgplicht in zodra je kind aan beurt is.
Geweigerd? Wat nu?
Als je kind geweigerd wordt, moet de school in een brief uitleggen waarom dit zo is. Is je kind geweigerd omdat de school niet de juiste ondersteuning kan bieden? Dan moet de school met een nieuw aanbod komen voor een andere school.
Is je kind geweigerd om een andere reden? Bijvoorbeeld omdat de school vol zit? Dan ben je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een andere school voor je kind.
Niet eens met de weigering?
Ben je het niet eens met het besluit om je kind niet op school toe te laten? Dan kun je binnen 6 weken schriftelijk bezwaar indienen bij het schoolbestuur en in gesprek gaan met de school. Daarna beslist het schoolbestuur binnen 4 weken of ze je kind alsnog toelaten of niet. In die 4 weken moet de school je de mogelijkheid bieden om je verhaal te doen. Ben je het niet eens met de nieuwe beslissing? Dan kun je in beroep gaan bij de rechter.
Geschillencommissie passend onderwijs
Is je kind geweigerd vanwege een ondersteuningsbehoefte, maar ben je het hier niet mee eens? Dan kun je binnen 6 weken na de weigering een geschil indienen bij de Geschillencommissie passend onderwijs.
Heb je naast het geschil ook een bezwaar ingediend bij het schoolbestuur? Dan wacht het schoolbestuur op de uitspraak van de Geschillencommissie passend onderwijs voordat ze een beslissing maken over je bezwaar.
Een basisschool kiezen, inschrijven, aanmelden, weigeren.
Ja, je kind kan meestal naar de basisschool waar die zich het prettigst voelt. Het soort school waar je kind heen wil, hangt af van de voorkeur en behoefte van je kind.
Heeft je kind extra ondersteuning nodig? Dan is speciaal (basis)onderwijs misschien een optie. Als er sprake is van wachtlijsten of lotingen bij het aanmelden, moet de school dit aan jou als ouder op tijd laten weten.
Vanaf 3 jaar mag je je kind aanmelden bij een basisschool. Doe dit altijd schriftelijk, dan pas is de aanmelding officieel.
Er zijn veel verschillende soorten scholen. Bijvoorbeeld scholen met een speciale onderwijsmethode, geloof of levensbeschouwing.
Vanaf vier jaar oud mag je kind starten op de basisschool. Vanaf 3 jaar en 10 maanden mag je kind een paar dagen komen wennen. Je kind is leerplichtig vanaf 5 jaar oud. Lees hier meer over leerplicht bij vier- en vijfjarigen.
Ja, tenzij:
- De school vol is
- De school niet de juiste ondersteuning kan bieden aan je kind
- Je de godsdienst of levensbeschouwing van de school niet accepteert.
- De school een bijzondere vorm van onderwijs aanbiedt bovenop het reguliere onderwijsprogramma
Het schoolbestuur beslist of je kind is aangenomen op de basisschool. Deze beslissing moet het schoolbestuur altijd schriftelijk toelichten. Hier lees je hoe je je kind inschrijft bij de basisschool.
Je kunt je kind minimaal 10 weken voor die 4 jaar wordt inschrijven bij een basisschool. Je mag je kind niet inschrijven vóór die 3 jaar is.
Nee. Je kind is leerplichtig vanaf 5 jaar. Je kind mag wel al eerder naar school, namelijk vanaf 4 jaar. Lees hier meer over leerplicht bij vier- en vijfjarigen.
In sommige gemeentes moet je je kind in een centrale aanmeldperiode aanmelden en kunnen deze scholen met wachtlijsten of lotingen werken. Als er sprake is van wachtlijsten of lotingen, moet de school dit aan jou als ouder op tijd laten weten. Vaak is het slim om je kind (ook) bij een andere school aan te melden.