Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Start op de basisschool > Vrijheid van onderwijs

Vrijheid van onderwijs.

In Nederland hebben we vrijheid van onderwijs. De overheid betaalt het openbaar én bijzonder onderwijs. Daardoor heb je als ouder meer te kiezen. Je mag zelfs, onder bepaalde voorwaarden, zelf een school oprichten. Dit heet vrijheid van onderwijs. Wat is dit precies en wat betekent het voor jou en je kind?

Wat is vrijheid van onderwijs?

Vrijheid van onderwijs betekent dat je zelf mag kiezen welk onderwijs je wil volgen of geven, ongeacht geloof of levensbeschouwing. In Nederland staat dit in de wet, in artikel 23 van de Grondwet.

Als ouder mag je zelf kiezen naar welke school je kind gaat. Je kunt kiezen tussen een openbare of een bijzondere school. De wet zegt dat scholen met een bepaald geloof of levensbeschouwing net zo belangrijk zijn als openbare scholen. Daarom krijgen alle openbare en bijzondere scholen evenveel geld van de overheid. Er zijn daardoor veel verschillende soorten scholen in Nederland. Wel moet elke school voldoen aan bepaalde voorwaarden van de onderwijsinspectie.

Een eigen school oprichten

Volgens de Vrijheid van het onderwijs mag iedereen een school oprichten. Hierbij moet je je natuurlijk wel aan bepaalde voorwaarden van de onderwijsinspectie houden. Een van de belangrijkste voorwaarden is dat de Burgemeester en Wethouders van de gemeente waar je een school wil oprichten de school moeten erkennen.

Vragen?

Kom je er nog niet helemaal uit of heb je andere vragen? Bel, mail of Whatsapp met onze experts van het Adviespunt. 

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Korter of langer kleuteren

Kleuters starten meestal na hun vierde verjaardag op de basisschool. Maar hoe lang kleutert een kind dan?

Lees meer
Dossier

Aanmelden basisschool

Je hebt een basisschool voor je kind gekozen. Nu is het tijd om je kind bij die school aan te melden. Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Lees meer
Dossier

Geweigerd door de basisschool

Is je kind geweigerd op de basisschool? Dan heb je vast vragen. Mag de school je kind wel weigeren? Om welke redenen mag dat, en wat kun je doen?

Lees meer
Dossier

Onvolledig lesprogramma 4-jarigen

Kinderen van 4 jaar mogen naar school maar zijn nog niet leerplichtig.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.