Home > Nieuws > Jubileum > De 10 handigste kennisbankartikelen

De 10 handigste kennisbankartikelen.

7 maart 2024 Nieuws

Al sinds 2014 kun je alles over het onderwijs vinden in de kennisbank op onze website. Wil je meer weten over bijvoorbeeld aanmeldprocedures, vakanties of passend onderwijs? Dan kun je hier terecht!

In onze kennisbank vind je informatie over het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. Maar waar begin je? Wij zetten de tien handigste kennisbankartikelen voor jou op een rij.

1.  Schoolvakanties en vrije dagen

Tijdens vakanties hoeven kinderen even niet aan lezen, rekenen of huiswerk te denken. Het is tijd voor rust en ontspanning. Handig dus om te weten hoe het zit met schoolvakanties en vrije dagen.

2. Zeven tips: naar de brugklas

Een nieuwe school, nieuwe vakken en nieuwe klasgenoten: voor het eerst naar de brugklas is spannend! Steun je kind in deze periode door bijvoorbeeld te helpen met huiswerk, te zorgen voor een fijn sfeer in huis en ontspanning.

3. Profielkeuze op vmbo, havo en vwo

In de bovenbouw van de middelbare school kiest je kind een profiel. Een belangrijk moment. En lastig, want er is veel keuze! Het aanbod verschilt op elke school. Goed dus om je hierin te verdiepen.

4. De uitslag van de doorstroomtoets

In groep 8 maakt ieder kind een doorstroomtoets. Het advies van de leraar én de uitslag van die toets bepalen samen naar welk niveau je kind op de middelbare school kan doorstromen. Een spannend moment dus in de schoolcarrière van je kind. En bij een toets hoort een uitslag. Wordt het vmbo, havo, vwo of een combinatie?

5. Medezeggenschapsraad

De medezeggenschapsraad is een wettelijk verplichte raad in het basis- en voortgezet onderwijs. Ouders, schoolpersoneel en op de middelbare school ook leerlingen praten over alles dat de school aangaat.

6. De Cito-toets

Op de basisschool wordt de ontwikkeling van je kind vaak bijgehouden met de Cito-toets. Wanneer worden deze toetsen afgenomen? En wat zegt het resultaat?

7. Wat is een samenwerkingsverband?

Een samenwerkingsverband speelt een belangrijke rol in het (passend) onderwijs van je kind. Maar, wat doet een samenwerkingsverband eigenlijk? En wanneer neem je contact met hen op?

8. Schoolkosten op het mbo

Zit je kind op het mbo? Ook dan heb je als ouder te maken met schoolkosten. Waar moet je rekening mee houden? Welke kosten zijn verplicht en welke niet? En welke materialen moet de school regelen als je kind een praktijkvak leert.

9. Vijf tips om meer met taal te doen met je kind

Taal is belangrijk in de ontwikkeling van je kind. Wil je samen met je kind bezig zijn met taal? Podcasts, voorlezen en online oefeningen zijn ideaal.

 

10. Herken de signalen bij pesten

Op school kan je kind gepest worden. Dit is natuurlijk verschrikkelijk en daarom is het belangrijk dat je de signalen van pesterijen herkent. Zo kun je tijdig te hulp schieten.

Het rijtje hierboven is maar een kleine greep uit onze kennisbank. Wist je dat we nog véél meer handige artikelen hebben?  

Kom je er na het bekijken van de kennisbank nog niet uit? Bel, mail of chat dan (gratis) met onze experts van het adviespunt.

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.