Home > Nieuws > Nieuws > Extra herkansingsmogelijkheid schoolexamen

Extra herkansingsmogelijkheid schoolexamen.

8 april 2020 Nieuws
examens 2023

Als leerlingen na het afronden van de schoolexamens van het voortgezet onderwijs niet geslaagd zijn, kunnen zij herkansen met een resultaatverbeteringstoets. Leerlingen halen hun diploma op basis van de cijfers voor de schoolexamens.

Dit schrijft minister Slob woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Deze brief gaat in op de gevolgen van het niet doorgaan van het centraal schriftelijk examen waaronder de tijdelijke slaag-zakregeling.

Slaag-zakregeling

In de slaag-zakregeling staan de regels voor het examen en de normen die gelden om te slagen. Voor dit schooljaar geldt nu een tijdelijke regeling. Aangezien het centraal schriftelijk examen niet doorgaat vervalt de regel dat daarvoor een 5,5 gehaald moet worden. De overige normen, zoals de kernvakkenregeling en cum laude blijven gelden. Ook blijft het mogelijk om gespreid over verschillende jaren examen te doen. De nieuwe regeling geldt ook voor het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs.

Resultaatverbeteringstoetsen

De afname van de schoolexamens regelt iedere school zelf en is vastgelegd in het programma van toetsen en afsluiting (PTA). Nieuw is de extra herkansingsmogelijk daarna met de resultaatsverbeteringstoetsen. Een leerling mag voor twee vakken een resultaatsverbeteringstoets doen om zo misschien toch nog te slagen of om het eindcijfer te verhogen. Leerlingen op het vmbo (BB en BK) mogen drie vakken herkansen. Dat is een vak meer dan er voor de herkansing van het centraal schriftelijk examen gold. Het cijfer telt voor 50% mee. Het eindcijfer voor het vak is dan het gemiddelde tussen het cijfer voor het schoolexamen en het cijfer voor de resultaatsverbeteringstoets. De resultaatsverbeteringstoets wordt gemaakt en georganiseerd door de school zelf en gaat over de stof van het schoolexamen.

Vlaggen op 4 juni

Voor 4 juni moeten scholen zorgen dat de schoolexamens en de herkansingen afgerond zijn. Op 4 juni wordt dan bekend gemaakt of een leerling gezakt of geslaagd is of nog een herkansing in de vorm van een resultaatverbeteringstoets moet doen. Dan kan hopelijk bij veel leerlingen de vlag uit. De resultaatverbeteringstoetsen vinden voor de zomervakantie plaats. De diploma-uitreiking daarmee ook.

Staatsexamen

Leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs, op particuliere scholen en individuele kandidaten halen meestal hun eindexamen via het staatsexamen. Bij de uitwerking van de slaag-zakregeling is bijzondere aandacht besteed aan de positie van deze leerlingen. Zij halen het diploma dit jaar op basis van het college-examen. Deze examens zijn hoofdzakelijk mondeling. Er is dit jaar extra aandacht voor de afname zodat deze zo prettig mogelijk voor de leerling verloopt. Het College voor Toetsen en Examens (verantwoordelijk voor de afname van het staatsexamen) spreekt over maatwerk. De opdracht aan de contactpersoon van de school is om met ouders en leerlingen te bespreken wat er nodig is voor het mondeling. De voorzitter van de locatie neemt contact op met de contactpersoon van de school over de (ondersteunings)behoeften van leerlingen. Op die manier kan de examinator goed inspelen op de specifieke situatie van de leerling en kan de kandidaat zo goed mogelijk laten zien wat hij of zij in huis heeft. Ook voor het staatsexamen is het aantal herkansingen uitgebreid en kunnen leerlingen twee vakken herkansen. Wanneer een vak uit meerder onderdelen bestaat, kan de kandidaat nog kiezen welk onderdeel overgedaan wordt. Deze herkansingsmogelijkheid staat alleen open voor leerlingen die opgaan voor het diploma en niet voor leerlingen die deelcertificaten willen halen.

Kwetsbare leerlingen

Vanuit Ouders & Onderwijs zijn we betrokken geweest bij de bespreking van deze nieuwe regeling. We zijn blij dat er ondanks de moeilijke situatie er in gezamenlijkheid is gewerkt naar een examen dat leerlingen een eerlijke kans biedt om een diploma te halen. Helaas zal de huidige situatie niet voor alle leerlingen gunstig uitpakken. Daarom is de extra herkansingsmogelijkheid en verruiming van het aantal vakken dat herkanst kan worden een goede uitbreiding. Ook de aandacht voor de extra kwetsbare leerlingen op het VSO die via het staatsexamen hun diploma halen, biedt hopelijk voor veel van deze leerlingen een kans op een diploma. Samen met de PO-Raad en Oudervereniging Balans hebben we ons hard gemaakt voor deze leerlingen om te zorgen dat hun examen zo goed mogelijk verloopt.

Vragen

Heeft u een vraag over het examen? Voor antwoorden kunt u terecht op onze FAQ-pagina. Maar u kunt natuurlijk ook contact opnemen met ons adviespunt via e-mail: vraag@oudersonderwijs.nl of telefonisch: 088-6050101. We zijn op werkdagen bereikbaar tussen 09.30-12.30 uur en 13.00-16.00 uur

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.