Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Nieuws > Scholen blijven voorlopig gesloten

Scholen blijven voorlopig gesloten.

12 januari 2021 Nieuws
scholen blijven gesloten

De lockdown is voorlopig nog niet voorbij. Alle scholen blijven gesloten tot 9 februari. Een belangrijke reden is de Britse variant van het coronavirus, die binnen een paar maanden dominant kan zijn en mogelijk makkelijker verspreidt onder kinderen. Dit maakte het kabinet dinsdag bekend.

Uitzonderingen zijn er voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep, kwetsbare kinderen, leerlingen die praktijkonderwijs volgen en examenleerlingen. We hebben precies op een rij gezet voor welke leerlingen de school open blijft.

Britse variant en basisscholen

Waarschijnlijk wordt in de loop van deze week bekend of kinderen een grote rol kunnen spelen in de verspreiding van de nieuwe ‘Britse’ variant van het coronavirus. Deze variant is sowieso besmettelijker. Als hier meer over bekend is, wordt het ook duidelijk of de basisscholen en kinderopvang eerder open kan. Rutte zegt hierover ‘Wat we niet weten is of de Britse variant van corona besmettelijk is voor kinderen. En hoeveel besmettelijker dan precies.’

Anderhalve-meter-regel

Voor de leerlingen die vallen onder de uitzondering geldt dat op middelbare scholen de anderhalve-meter-regel terug is. Leerlingen moeten weer anderhalve meter afstand houden van elkaar.

Impact

Rutte is zich bewust van de impact van de maatregelen. ‘Het langer sluiten van de scholen zorgt voor grote problemen. Voor de scholen en de leraren, die de onwaarschijnlijke taak hebben om afstandsonderwijs te organiseren. Voor ouders die hun kinderen thuis moeten begeleiden terwijl het werk gewoon door gaat en voor studenten die alles van achter hun laptopscherm moeten doen. Maar vooral voor de (kwetsbare) kinderen voor wie leerachterstanden dreigen.’

Lockdown

Helaas dalen de besmettingscijfers niet snel genoeg. Daar komt de Britse variant van het virus nog bij, die binnen een paar maanden dominant kan zijn en mogelijk makkelijker verspreidt onder kinderen. Daar is nu nog onduidelijkheid over. De lockdown gaat dus door. De scholen blijven dicht en er zijn geen versoepelingen van de maatregelen mogelijk.

Vragen?

Voor antwoorden op vragen kunt u terecht op onze FAQ-pagina. Maar u kunt natuurlijk ook contact opnemen met onze medewerkers. Via e-mail: vraag@oudersenonderwijs.nl of telefonisch: 088-6050101. We zijn op werkdagen bereikbaar tussen 09.30-12.30 uur en 13.00-16.00 uur

Gerelateerde onderwerpen

Vraag & antwoord: Scholen weer open, wat betekent dit?

Vanaf aanstaande maandag 19 april gaat de buitenschoolse opvang weer open. Kinderopvang, basisscholen, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo's waren al eerder van start gegaan.

Lees meer

Centrale Eindexamens gaan door

De Centrale Eindexamens gaan dit jaar wel door. Vorig jaar werden ze nog afgelast als gevolg van het coronavirus. Leerlingen krijgen dit jaar vanwege corona de mogelijkheid om examens te spreiden, doordat er aanpassingen worden gedaan in de tijdvakken. Verder komt er voor iedereen een extra herkansing, ook voor leerlingen die staatsexamen doen.

Lees meer

Basisscholen en kinderopvang blijven dicht

De basisscholen en kinderopvang gaan niet eerder open en blijven tot maandag 18 januari gesloten. Dat besloot het kabinet donderdag vanwege de hoge besmettingscijfers en de toenemende druk op de zorg.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.