Home > Nieuws > Kennisbank > Examens > Eindexamens 2023 gestart: dit zijn de regels

Eindexamens 2023 gestart: dit zijn de regels.

11 mei 2023 Nieuws

De eerste digitale examens op het vmbo zijn al op 3 april gestart. Vandaag starten de centrale examens voor veel andere leerlingen. Welke regels gelden er? Zijn er nog aanpassingen als gevolg van Corona? Geldt de duimregeling nog? En wanneer is je kind geslaagd of gezakt?

Duimregeling en aanpassingen examen 2023

Afgelopen jaren werden de eisen voor het eindexamen vanwege Corona aangepast met een speciale duimregeling. Voor het eindexamen 2023 gaan de regels weer grotendeels terug naar normaal. Dat betekent dat de duimregeling dit jaar niet meer geldt.

Ook is er geen extra herkansingsmogelijkheid meer. Wel gelden er dit jaar nog een aantal andere aanpassingen:

  • Er is meer tijd voor examen herkansing in het tweede tijdvak. De afnameperiode gaat van 4 naar 10 dagen.
  • Vmbo-examens kunnen over een langere periode worden afgenomen: tussen 3 april en 21 juli 2023. Dit geldt voor digitale centrale examens en de centraal schriftelijke en praktisch examens (cspe).

Duimregeling en extra herkansing bij Staatsexamen 2023

Voor leerlingen die staatsexamen doen, zijn er dit jaar nog aanpassingen in het examen als gevolg van Corona. Soms kunnen zij nog gebruik maken van de duimregeling. Dit zijn de wijzigingen die voor 2023 gelden voor het staatsexamen:

  • In plaats van één herkansing mag in twee vakken een herkansing worden gedaan. Voorwaarde voor de extra herkansing is dat je kind hierdoor alsnog kan slagen.
  • Heeft je kind in 2020, 2021 en/of 2022 al staatsexamens gedaan die meetellen voor het diploma? Dan mag je kind ook dit jaar voor één van die vakken het cijfer wegstrepen. Die telt niet mee voor het diploma. Het mag daarbij niet om een kernvak gaan.

Nieuwe themapagina examens

De examenperiode is een spannende tijd voor jou en je kind. Allereerst wensen we natuurlijk alle leerlingen heel veel succes bij de voorbereidingen en het maken van hun examens. Ook alle ouders gunnen we weinig stress en hard lerende pubers toe.

Heb je toch nog wat extra voorbereiding nodig? Nog examenperiodetips voor ouders nodig? Of heb je concrete vragen? Op onze themapagina lees je alles dat je wil weten over het examen. En ook contact opnemen met ons adviespunt kan altijd.

Gerelateerde onderwerpen

Oproep: Geef examenleerlingen dit jaar extra herkansing

Ouders & Onderwijs roept op om eindexamenleerlingen ook dit jaar nog een extra herkansing te bieden.

Lees meer

Staatsexamen

Lees wat het staatsexamen is en hoe het werkt.

Lees meer

Klachten bij examens

Soms gebeurt er iets tijdens de examens. Hoe gaat de school daarmee om?

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.