Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Schoolkeuze > Vervolgonderwijs > Mbo – Verschil tussen BOL en BBL

Mbo – Verschil tussen BOL en BBL.

Het mbo kent de varianten BOL en BBL. BOL betekent beroeps opleidende leerweg en BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Wat zijn de verschillen? We sommen ze voor je op.

Een belangrijk verschil is dat de student bij een BOL-opleiding vooral leert door theorie en bij een BBL-opleiding bovenal ervaring opdoet in de werkpraktijk.

BOL

Bij een BOL-opleiding krijgen studenten veel theorie op school en opdrachten om thuis mee aan de slag te gaan. Ook volgen studenten een korte stage om praktijkervaring op te doen. Als studenten een BOL-opleiding volgen gaan ze vijf dagen per week naar school. Het is mogelijk daarvoor gratis te reizen met een ov-jaarkaart. Meer informatie lees je op onze pagina over BOL.

BBL

Studenten gaan bij een BBL-opleiding vooral werken en één of twee dagen naar school. De nadruk ligt op de praktijk. Ze leren met name door zelf te doen en te ervaren. Om een BBL-opleiding te doen, moet de student een baan hebben bij een erkend leerbedrijf. Meer informatie lees je op onze pagina over BBL.

Studielast

De studielast van een BOL-opleiding is gelijk aan die van een BBL-opleiding.  De verdeling is als volgt. Bij een BOL-opleiding kom je uit op 1.600 uur per schooljaar. De uren voor huiswerk en zelfstudie worden hierbij meegerekend. BBL-studenten besteden 850 uur per schooljaar aan huiswerk en werken 610 uur per schooljaar. Daar komen nog uren voor begeleiding bij zodat je ook op 1.600 uur per schooljaar uitkomt.

Wat past beter?

Het ligt heel erg aan de student of een BBL- of BOL-opleiding beter bij hem/haar past. Is een student praktijk gericht? En leert hij/zij het liefst door zelf te doen en te ervaren? Dan is de keuze voor een BBL-opleiding snel gemaakt. Studenten die liever eerst een theoretische basis willen voordat ze aan de slag gaan, kunnen juist beter voor een BOL-opleiding gaan.

Verschillen op een rij

BOL BBL
Theorie staat centraal Ervaring opdoen in werkpraktijk staat centraal
Vooral naar school Aan de slag bij een werkgever
3 of 4 dagen per week naar school 1 of 2 dagen per week naar school
Meestal recht op een stagevergoeding Recht op een arbeidsovereenkomst en salaris
Krijgt studiefinanciering (vanaf 18 jaar) Geen recht op studiefinanciering
Heeft recht op studentenreisproduct Heeft geen recht op studentenreisproduct
Vooral contact met studiegenoten Veel contact met collega’s
Geen leerwerkplek nodig voor start studie Erkend leerwerkbedrijf is voorwaarde

Switchen

Wisselen tussen een BOL- en BBL-opleiding is mogelijk. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de student begint met een BOL-opleiding en na de stage kan blijven werken bij het stagebedrijf. In dat geval is het beter om over te stappen naar een BBL-opleiding. Wil je zoon of dochter switchen? Het is belangrijk dat te overleggen met de mbo-instelling.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

MBO

Ouders & Onderwijs is er voor alle ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd. Ouders kunnen bij ons terecht voor advies en antwoorden op hun vragen.

Lees meer
Dossier

Mbo – Niveau 4

Mbo-studenten kunnen in principe beginnen aan de opleiding van hun keuze. Ze hebben namelijk een toelatingsrecht.

Lees meer
Dossier

Mbo – Niveau 3

Mbo-studenten kunnen in principe beginnen aan de opleiding van hun keuze. Ze hebben namelijk een toelatingsrecht.

Lees meer
Dossier

Mbo – Niveau 2

Mbo-studenten kunnen in principe beginnen aan de opleiding van hun keuze. Ze hebben namelijk een toelatingsrecht.

Lees meer

Meer informatie

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.