Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Startgesprek.

Steeds meer scholen organiseren een kennismakings- of startgesprek aan het begin van het schooljaar. Ouders kunnen dan alvast kennismaken met de leerkracht of mentor van hun kind, zodat het contact makkelijker verloopt als er iets aan de hand is. Het is vooral een goede manier om vanaf het begin van het jaar te bouwen aan een sterke relatie en goede samenwerking.

Steeds vaker is de leerling zelf ook aanwezig bij het startgesprek. Voor heel jonge kinderen kan dat met een enkele vraag en verder spelend, terwijl leerkracht en ouders het gesprek vervolgen. Hoe ouder een kind is, hoe groter diens eigen rol bij het startgesprek.

Het startgesprek 

Het is in het belang van uw kind om naar het  start- of kennismakingsgesprek te gaan. Uw kind merkt dat zijn ouders en de leerkracht samen een goede start willen maken. Het geeft de kans van alles over uw kind te vertellen: hobby’s, interesses, bijzondere talenten en eigenschappen, gezondheid en wat de leerkracht nog meer zou moeten weten.

Voorbereiding 

Als u voor de eerste keer een startgesprek voert, kan het handig zijn vooraf te bedenken wat u over uw kind met de leerkracht wilt delen. Als het goed is geeft de school u en uw kind alle ruimte om zelf te vertellen. Bekijk ook onze tips om het gesprek met school voor te bereiden.

Wederzijdse verwachtingen 

Verder is het startgesprek ook een goed moment om wederzijdse verwachtingen tussen leerling, ouders en school uit te spreken. En om afspraken te maken hoe ouders en school in het komende jaar samen optrekken bij de ontwikkeling van het kind. Ieder vanuit zijn eigen rol en deskundigheid, maar wel met elkaar zodat een kind zich optimaal kan ontwikkelen en goed tot zijn recht kan komen.

Een goede relatie 

Het startgesprek of kennismakingsgesprek is een belangrijke investering in de relatie en samenwerking  tussen ouders en school. Als ouders en leerkracht elkaar hebben leren kennen bij de start, loopt het contact makkelijker als er iets aan de hand is waarbij opnieuw contact nodig is.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Gescheiden ouders

Gescheiden ouders hebben beiden recht op dezelfde informatie over hun kind. De school stelt zich daarbij neutraal op.

Lees meer
Dossier

Tips voor het oudergesprek op school

Tips voor het oudergesprek

Lees meer
Dossier

Informatie van de school

In het geval u als ouder meer wilt weten over schoolzaken of prestaties van uw kind, is de school verplicht om u daarover te informeren.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.