Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Schoolkeuze > Naar de middelbare school > Voorlopig schooladvies

Voorlopig schooladvies.

Veel scholen geven aan het eind van groep 7 of het begin van groep 8 al een voorlopig schooladvies af. Basisscholen moeten vóór 1 maart een definitief schriftelijk schooladvies geven aan elk kind in groep 8.

Geen officiële status

Het voorlopige schooladvies heeft geen wettelijke of officiële status en wordt vaak onder andere gebaseerd op de gegevens van het leerlingvolgsysteem (LVS) en de werkhouding van de leerling. Hoe scholen hier mee omgaan en waar ze het advies op baseren kan dus per school verschillen. Er zijn alleen wettelijke regels vastgesteld voor het definitieve basisschooladvies in groep 8.

Geen verrassing

Door het vroegtijdige advies aan het eind van groep 7 is de kans groot dat het uiteindelijke schooladvies in groep 8 niet als een verrassing komt. Ook heeft de basisschool nog de tijd om leerlingen bij te spijkeren en eventuele achterstanden in te lopen. Met het voorlopig schooladvies kunnen ouders en leerlingen ook al in groep 7 gericht op zoek gaan naar geschikte scholen voor voortgezet onderwijs.

Niet eens met het voorlopig schooladvies

Wanneer je het niet eens bent met het gegeven advies is het raadzaam om hierover met de school in gesprek te gaan. Hierbij kunnen de gegevens uit het leerlingvolgsysteem een belangrijke leidraad zijn voor het gesprek. Wellicht kunnen zij je kind nog extra begeleiden of helpen om op het juiste en meest passende niveau uit te komen.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

7 Tips voor de brugklas

Hier een aantal praktische tips om als ouder jouw kind te begeleiden tijdens de overgang naar de brugklas zodat deze soepel verloopt.

Lees meer
Dossier

Weigering door middelbare school

Het schoolbestuur beslist of uw kind op de school wordt toegelaten. Een school mag uw kind weigeren. Hiervoor moeten wel goede redenen zijn.

Lees meer
Dossier

Aanmelden middelbare school

Je kind heeft de basisschool bijna afgerond en gaat naar de middelbare school. De basisschool geeft advies welke school het beste bij je kind past.

Lees meer
Dossier

Checklist voor het kiezen van een middelbare school

U weet zelf als ouder en kind het beste wat er bij uw kind past. We hebben voor u een aantal afwegingen op een rij gezet.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.