Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Mbo > Keuzevakken mbo

Keuzevakken mbo.

Tijdens de mbo-opleiding kan je kind keuzevakken volgen. Wat voor vakken zijn dat? Hoeveel tijd kost het keuzedeel? En komen de resultaten op het diploma? Dat vertellen we je hier.

Het keuzedeel

Elke mbo-opleiding bestaat uit drie onderdelen: een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel. In het keuzedeel kiest je kind zelf vakken om kennis te verbreden of te verdiepen. Bijvoorbeeld om  doorstromen binnen het mbo of naar het hbo makkelijker te maken. Of om de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Welke keuzevakken zijn er?

Onder het keuzedeel vallen vakken waarin lessen zitten over persoonlijke ontwikkeling, eigenschappen van de student en de communicatie. De inhoud is gericht op jouw kind en diens leefomgeving. Onderwerpen die aan de orde komen zijn het maken van keuzes, het nemen van beslissingen, manieren om zelfstandig te werken en mogelijkheden om problemen oplossen. Mbo-scholen bepalen zelf welke keuzeonderdelen ze aanbieden.

Hoeveel tijd kost het keuzedeel?

Het keuzedeel is 15 procent van de opleiding. Hoeveel uur je kind kwijt is aan een keuzedeel verschilt per mbo-niveau. Een keuzedeel is 240, 480 of 720 uur. De student die een entreeopleiding, dus een mbo-opleiding op niveau 1 doet besteedt er 240 uur aan. Bij een basisberoepsopleiding (mbo-2) is er 480 uur keuzeruimte. En bij een vakopleiding (mbo-niveau 3) of een middenkaderopleiding van drie jaar is er zelfs 720 uur om te vullen met keuzedelen.

Diploma en overstappen

Slaagt je kind voor de mbo-opleiding? De cijfers die worden behaald voor het keuzedeel staan natuurlijk op het mbo-diploma. Daarnaast krijgt je kind een apart certificaat waarop staat welke keuzedelen voltooid zijn. Toekomstige werkgevers vinden het belangrijk om te weten welke extra vaardigheden opgedaan zijn. Als je kind overstapt naar een andere opleiding is vrijstellingen voor keuzevakken die al eerder voldoende zijn afgerond mogelijk.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Stage tijdens de mbo-opleiding

Tijdens de stage leert je kind hoe het is om straks te werken. Maar hoe zit het met afspraken?

Lees meer
Dossier

Regels rondom werktijden stage

Als je kind gaat stagelopen zijn er een paar regels rondom werktijden waar alle partijen zich aan moet houden.

Lees meer
Dossier

Stagediscriminatie

Het mag niet, maar helaas gebeurt het wel: stagediscriminatie.

Lees meer
Dossier

Mbo-opleiding kiezen: tips voor ouders

Hoe kies je een mbo-opleiding? We laten het zien.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.