Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Schoolkeuze > Naar de middelbare school > Middelbare school kiezen

Middelbare school kiezen.

Een middelbare school kiezen is heel persoonlijk en voor veel leerlingen en ouders een grote stap. Een andere omgeving, wisselende leerkrachten en een andere manier van leren. Waar let u op bij het kiezen van een middelbare school?

Onderwijstype

In principe is er een vrije schoolkeuze voor iedereen. Feitelijk wordt de keuze beperkt door het schooladvies  en de toelatingseisen. Er zijn verschillende onderwijstypen:

 • Praktijkonderwijs bereidt leerlingen voor op de arbeidsmarkt en is voor leerlingen die naar verwachting geen vmbo-diploma kunnen halen;
 • Vmbo kent verschillende leerwegen die voorbereiden op een vervolgopleiding op het MBO;
 • Havo bereidt leerlingen voor op een vervolgopleiding op het HBO;
 • Vwo bereidt leerlingen voor op een vervolgopleiding op de Universiteit.

Tips

 1. Zoek informatie over scholen in de omgeving die passen bij het schooladvies
 2. Bedenk samen met uw kind wat u zoekt in een school
 3. Bezoek online open dagen en stel uw vragen

Informatie over scholen

Er is veel informatie over scholen beschikbaar. Een overzicht:

 • De VO Gids: Hierin vindt u vooraf veel algemene informatie over het voortgezet onderwijs. Daarnaast staan alle scholen in uw regio vermeld. Ook kunt u op deze website via de open dagen planner zien wat de data van de open dagen zijn.
 • De website en de schoolgids van de school: Hierin vindt u informatie over extra aanbod van bijvoorbeeld sport of cultuurvakken, aangeboden vakken en lestijden, de vrijwillige ouderbijdrage en eventuele begeleiding van leerlingen met een zorgvraag.
 • Toezichtresultaten van de Onderwijsinspectie: Hier kunt u inspectierapporten raadplegen en zo zelf de kwaliteit van de school beoordelen.
 • Schoolkeuzesites: Op deze website staat overzichtelijke informatie over middelbare scholen en u vindt hier ook de directe links naar rapporten van de Onderwijsinspectie. Kijk eens op 10000scholen.nl of Scholen op de kaart.
 • Informeer naar ervaringen van ouders in uw omgeving.​

Voorbereiding

Vooraf is het goed te bedenken wat voor u en uw kind belangrijk is op een school. Bij het kiezen van een middelbare school kijken ouders en leerlingen niet naar dezelfde dingen. Voor ouders gaat het vaak om kwaliteit, schoolorganisatie, leerlingbegeleiding – en ondersteuning, schoolklimaat of extra activiteiten. Leerlingen kijken vooral naar de sfeer op school en wat vrienden en vriendinnen doen, zoals te zien is in het filmpje ‘Waar moet je op letten als je een middelbare school kiest?‘.
Bedenk dat kinderen tot een jaar of 14 niet alle gevolgen van hun keuze kunnen overzien. Daarom is het verstandig met uw kind over de voorkeur en keuze in gesprek te gaan. Maak een lijstje met vragen en probeer daar samen tijdens de open dag antwoord op te krijgen. De checklist kan u daarbij helpen.

Bezoek open dagen online

Om beter kennis te maken met de school maakt u een afspraak met een school om te kijken of bezoekt u een informatieavond of open dag.

Door corona is alles anders. Dit geldt ook voor de open dagen op middelbare scholen. Scholen mogen zelf invulling geven aan een open dag. Sommige scholen organiseren een fysieke open dag, natuurlijk op een manier die voldoet aan de geldende coronamaatregelen. Andere scholen organiseren de open dag online of houden een online informatiebijeenkomst voor leerlingen en ouders. Ouders & Onderwijs heeft geen actueel overzicht van de open dagen en de manier waarop deze gehouden worden. Kijk daarvoor op de website van de school van uw keuze. Op de website van de VO-gids vindt u een handige open-dagen-planner.

Om een geschikte school te kiezen kijkt u naar scholen die passen bij het (te verwachten of voorlopig) schooladvies, speciale belangstelling van uw kind als een tweetalig onderwijs, sportieve school of cultuurschool en ​eventuele specifieke ondersteuning die uw kind nodig heeft.

 

 

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

7 Tips voor de brugklas

Hier een aantal praktische tips om als ouder jouw kind te begeleiden tijdens de overgang naar de brugklas zodat deze soepel verloopt.

Lees meer
Dossier

Weigering door middelbare school

Het schoolbestuur beslist of uw kind op de school wordt toegelaten. Een school mag uw kind weigeren. Hiervoor moeten wel goede redenen zijn.

Lees meer
Dossier

Aanmelden middelbare school

Uw kind heeft de basisschool bijna afgerond en gaat naar de middelbare school. De basisschool geeft advies welke school het beste bij uw kind past.

Lees meer
Dossier

Checklist voor het kiezen van een middelbare school

U weet zelf als ouder en kind het beste wat er bij uw kind past. We hebben voor u een aantal afwegingen op een rij gezet.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.